Zemřel guru literárního žánru sci-fi sir Arthur C. Clark

Kolombo - Racionální vědec, duchovní otec komunikačních družic, ale i zručný spisovatel, guru science fiction a světová celebrita - tím vším byl Arthur C. Clarke. Proslavil se romány 2001: Vesmírná odysea či Setkání s Rámou. Spisovatel, který byl kvůli obrně přes 20 let odkázán na invalidní vozík, napsal více než 80 knih a stovky krátkých povídek a vědeckopopularizačních článků. Předpověděl v nich řadu událostí nebo objevů. Vizionář, jehož mnohé předpovědi se splnily, už však s novými vizemi o kosmické budoucnosti lidstva nepřijde. Zemřel 18. března 2008, sotva tři měsíce po svých 90. narozeninách.

„Občas mívám pocit, že se probudím a zjistím, že jsem spal na svém psacím stroji a že to všechno byl jen sen,“ napsal Clarke v jedné ze svých knih. Snít novodobý Jules Verne opravdu uměl, přestože snění nikdy nepodlehl. Své vize měl vždy podložené odbornými znalostmi, nebyl totiž jen pozorovatelem, ale i aktivním účastníkem nástupu kosmické éry.

První články vydal ve věstníku Britské meziplanetární společnosti

Rodáka z britského Mineheadu zajímalo sci-fi již na střední škole, svou profesionální dráhu ale zahájil jako úředník v Londýně. Vstoupil tu také do Britské meziplanetární společnosti, později byl i jejím předsedou, a právě ve věstníku tohoto spolku vydával své první odborné články. Již v roce 1945 publikoval myšlenku, s níž je jeho jméno ve vědeckém světě spojováno nejčastěji, o využití satelitů umístěných na geostacionární dráze pro telekomunikační účely.

Povídky i odborné články psal již ve 30. letech, do povědomí čtenářů se ale dostal až knihou Meziplanetární let (1950), jež byla první anglickou publikací o základech kosmonautiky, která zaujala laiky i odborníky. V roce 1956 se usadil na Srí Lance a věnoval se tu své další vášni - podmořskému výzkumu a potápění. Z povědomí světa a čtenářů však nezmizel - naopak.

Clark se proslavil i jako komentátor 

V roce 1968 napsal román 2001: Vesmírná odysea (následovala tři pokračování), který režisér Stenley Kubrick přenesl na filmové plátno. Úspěch sklidil i s díly Setkání s Rámou (1973, také tři pokračování), Rajské fontány (1979) či Zpěv vzdálené Země (1986). Na svém kontě má přes 30 románů a nepřeberné množství povídek. V roce 1969 spolukomentoval přistání Apolla 11 na Měsíci, později i Apolla 12 a 15, a stal se celebritou.

Popularita mu ale ukázala i stinnou tvář v podobě křivého obvinění z pedofilie. Aféra proběhla v době, kdy mu měl být udělen rytířský řád. Ceremonie byla odložena a titul pak získal v roce 2000.

  • Autor sci-fi při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Spisovatel byl aktivní až do svého odchodu. autor: ČT24, zdroj: ČT24