Přehled poslanců, kteří od voleb opustili svůj poslanecký klub

Přehled poslanců, kteří od voleb v roce 2006 opustili svůj poslanecký klub:

Michal Pohanka
Z klubu ČSSD a také ze strany vystoupil 25. října 2006, odchod zdůvodnil tím, že na něj ČSSD, jmenovitě předseda poslaneckého klubu Michal Hašek, vyvíjeli tlak. Odmítl výzvu šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka, aby se vzdal poslaneckého mandátu, a v lednu 2007 podpořil koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS) při hlasování o důvěře i v dalších klíčových hlasováních. Loni v prosinci Pohanka složil poslanecký mandát.

Miloš Melčák
Klub sociálnědemokratických poslanců opustil 7. prosince 2006, jako důvod vystoupení uvedl, že v poslední době čelil silnému nátlaku a zastrašování. Také Melčák opakovaně podpořil Topolánkovu vládu. V únoru 2007 ho pak ústřední výkonný výbor ČSSD vyloučil ze strany, když to krátce předtím odmítla udělat jeho mateřská zlínská organizace.

Evžen Snítilý
Z poslaneckého klubu ČSSD byl vyloučen loni 15. února poté, co se rozhodl hlasovat v prezidentské volbě pro kandidáta ODS Václava Klause. Snítilý byl následně vyloučen ze strany, poslanecký mandát si ponechal.

Petr Wolf
Sociální demokrat opustil poslanecký klub své strany loni 21. června. O den později oznámil, že vystupuje i z ČSSD, své rozhodnutí zdůvodnil problémy v moravskoslezské ČSSD. Krátce předtím Wolf oznámil, že dostává anonymní výhrůžky kvůli svému vstřícnému postoji k americkému radaru. Poslanecký mandát si přes výzvy vedení ČSSD k odchodu ponechal.

Juraj Raninec
Poslanec ODS vystoupil z poslaneckého klubu své strany loni 15. září. Nesouhlasil totiž s tím, jak se vedení klubu spolu s většinou jeho členů postavilo ke kauze jeho stranického kolegy Jana Moravy, který údajně sbíral kompromitující materiály na některé poslance. Ve sněmovně Raninec už dříve patřil ke stranickým rebelům, nehlasoval vždy stejně jako koalice.

Jan Schwippel
Další poslanec ODS, který nesouhlasil s přístupem vedení klubu a vedení ODS k řešení takzvané kauzy Morava, opustil klub ODS loni 17. září. Stejně jako Raninec patří Schwippel k takzvaným stranickým rebelům.

Olga Zubová
Loni 22. listopadu spolu s Věrou Jakubkovou vystoupila z poslaneckého klubu Strany zelených, a to kvůli dlouhodobým sporům s vedením strany. Letos v březnu byly obě poslankyně ze Strany zelených vyloučeny, Zubová následně vstoupila do nově vzniklé Demokratické strany zelených.

Věra Jakubková
Z klubu Strany zelených vystoupila spolu s Olgou Zubovou, letos v březnu byla rovněž vyloučena ze strany.

Vlastimil Tlustý
Dlouhodobě odbojný poslanec ODS byl z poslaneckého klubu své strany vyloučen dnes poté, co hlasoval pro vyslovení nedůvěry koaliční vládě svého stranického šéfa Mirka Topolánka.