Ota Hofman si získal srdce diváků především seriálem Pan Tau

Praha - Ota Hofman se narodil 10. dubna 1928 v Praze, vystudoval v letech 1949-1953 obor dramaturgie na FAMU a řadu let působil jako vedoucí dramaturgické skupiny filmu pro děti a mládež a vedoucí scenáristického oddělení Filmového studia Barrandov. Filmy, které vznikaly za jeho vedení a na nichž se scenáristicky podílel, přesvědčovaly celý svět o vysoké úrovni  československého filmového umění, dosahovaly mezinárodních úspěchů a ocenění, založily živou a dále se rozvíjející tradici naší kinematografie pro děti. Ota Hofman zde projevil svůj velký tvůrčí, organizační talent, který využil i jako spoluzakladatel festivalu filmů pro děti ve Zlíně, v práci Svazu českých spisovatelů jako předseda sekce literatury pro děti a mládež a i v dalších institucích.

Do literatury vstoupil novelami určenými dospělým čtenářům.Od roku 1961, kdy vydal Pohádku o staré tramvaji, se však Ota Hofman věnoval plně tvorbě pro mladou generaci.       

Spisovatelská práce a práce scenáristická u něho vždy šly ruku v ruce, děti měly možnost široce se setkávat s jeho dílem v knize i na filmovém plátně či na televizní obrazovce. Platí to o novelách Králíci ve vysoké trávě, Útěk, Červená kůlna, Odysseus a hvězdy, z nichž každá představovala v dětské literatuře čin osobitý a objevný. Platí to i o těch prózách, jež se staly předlohou k filmovým či televizním seriálům, jako je Pan Tau, Lucie a zázraky, Návštěvníci, Chobotnice z druhého patra. Byl to zejména televizní seriál Pan Tau, jímž Ota Hofman získal nejen řadu uznání a cen, ale především srdce dětského diváka v mnoha evropských i mimoevropských zemích. Pan Tau se však stal něčím víc než hrdinou milovaným diváky. Stal se symbolem lidské upřímnosti, přátelství, pravdivosti, poctivosti, dobrých úmyslů a dobrého konání. Stal se symbolem toho, co je pro celé dílo Oty Hofmana příznačné a charakteristické - otevřeného humanismu, důvěry v člověka, lásky k lidem. Stejně tomu bylo i u filmů, na jejichž vzniku se jako scénárista podílel: Honzíkova cesta, Ročník 21, Káťa a krokodýl, Už zase skáču před kaluže, Malá mořská víla a další.                                                       

Vklad, který přinesl Ota Hofman světové tvorbě pro děti a mládež, má trvalou platnost a hodnotu.