Batman likviduje zlomyslné protivníky už od 2. světové války

Washington - Do ulic města se vydává zásadně v noci, nemá žádné zvláštní superschopnosti, avšak spoléhá se na vlastní intuici, bojová umění a moderní technické pomůcky. Jeho poznávacím znamením je netopýří oblek a klasický světelný symbol na potemnělé obloze. Jde o jednu z nejoblíbenějších komiksových postav - netopýřího muže Batmana. Hrdina bráníci spravedlnost ve fiktivním temném noir městě Gotham City se poprvé na obrázkových stránkách DC Comics představil 27. května 1939. Spolu s o rok starším Supermanem spustil lavinu oblíbených kreslených příběhů o stylizovaných hrdinech a jejich boji proti bezcitným zločincům. Popularita Batmana se promítla také v zájmu filmových tvůrců a v současné době jsou tato zpracování vysoce hodnocena jak diváky, tak také kritikou.

Netopýří muž, který jako temný mstitel pronásleduje po nocích zločince, má samozřejmě také civilní alter-ego. Pod černou maskou a pláštěm se skrývá úspěšný a lidmi uznávaný milionář Bruce Wayne, který jako devítiletý přišel při banální pouliční loupeži o rodiče. Onoho osudného večera přísahal, že až vyroste, pomstí smrt otce i matky a vymete zločin z rodného města. Během sedmi desítek let se o to sice Bruce v kostýmu Batmana neustále pokouší, nikdy se mu to ale nepodařilo dokonale. Pro čtenáře komiksu má však tento Batmanův nekonečný boj pozitivní důsledky - díky němu totiž mohou i dnes pravidelně hltat nové příběhy. Za dlouhověkost totiž Batman nevděčí jen svým zločinným soupeřům, ale spíše trvajícímu čtenářskému zájmu.

V minulosti jeden z nejtradičnějších komiksů přitom nejméně dvakrát málem zanikl, poprvé v polovině 60. let. „Nakladatel se tehdy chystal Batmana odpravit,“ vzpomínal po letech jeden z autorů superhrdiny Bob Kane. Za svou tehdejší záchranu vděčil netopýří muž dvěma významným změnám. Nejprve se na jaře 1964 poněkud dětinská dobrodružství s přemírou nejrůznějších vynálezů vrátila zpět k detektivním kořenům. Druhým podstatným impulzem se stal televizní seriál, který se objevil na obrazovkách v roce 1966. Následující sezona byla ve znamení batmanovského šílenství a prodeje komiksu lámaly všechny rekordy. Vlna popularity ale rychle opadla a koncem 60. let byl Batman zpět na původní úrovni.

Následující dekádu a půl autoři Batmana pokračovali v nastoleném trendu a zločinci v Gothamu se nadále potýkali s osamělým mstitelem. V boji proti nepřátelům pomáhá Wayneovi-Batmanovi rovněž jedna z klasických postav - komorník, Wayneův chráněnec a strůjce většiny Batmanových pomůcek Alfred Pennyworth. Nedílnou součástí Batmanových příběhů jsou také jeho protivníci. Mezi nejznámější patří Joker, Two Faces (Dvě tváře), Riddler (Hádankář), Poison Ivy (Jedovatý břečťan), Mr. Freeze (Mráz) nebo Penguin (Tučňák). Jen občas mu přišel na pomoc pobočník Robin, kvůli kterému v 50. a 60. letech kritici spatřovali v jejich vztahu silné homosexuální prvky, nebo Batwoman či Batgirl (do příběhu vstoupily právě proto, aby pomohly pověsti o hrdinově homosexualitě vymýtit). Opravdové znovuzrození netopýřího muže ale přišlo až v polovině 80. let.

Batmanův comeback je neodmyslitelně spojen se jménem komiksového guru Franka Millera. Na přelomu 70. a 80. let si Miller udělal jméno na Daredevilovi nebo minisériích Wolverine a Ronin. V roce 1986 pak vydal Návrat temného rytíře (v originále Batman: The Dark Knight Returns), který navždy změnil Batmana. Tento komiks o stárnoucím hrdinovi, který si naposledy oblékne masku, aby se postavil všudypřítomnému zlu, odstartoval novou éru - plnou temných příběhů, zmaru a pocitu prázdnoty.

Ve stejném duchu se pak nesl i první z batmanovských filmů, který v roce 1989 natočil Tim Burton s Michaelem Keatonem v hlavní roli. Jeho psychopatického protivníka Jokera zahrál Jack Nicholson. O tři roky později přidal Burton film Batman se vrací, další dvě adaptace slavného komiksu (Batman navždy a hlavně Batman a Robin) ale přinesly fanouškům netopýřího hrdiny zklamání a zdálo se, že Batman už na filmové plátno nikdy nevkročí.

Renesance filmového Batmana a vůbec komiksových hrdinů na filmovém plátně přišla díky režisérovi Christopheru Nolanovi, který se před čtyřmi lety vrátil na počátek ságy. Jeho Batman začíná s Christianem Balem v hlavní roli popisuje cestu Bruce Waynea od mladíka toužícího bojovat s nespravedlností k temnému mstiteli v netopýři masce. Loni pak Nolan přidal neméně úspěšné pokračování, nazvané Temný rytíř. V něm se filmový Batman poprvé utkal s Jokerem, kterého jako svou poslední roli skvěle zahrál Heath Ledger.