„Je to malý krůček pro člověka,“ vzkázalo Apollo 11 z Měsíce

Washington - Spojené státy americké i zbytek světa si dnes připomínají start mise Apollo 11. Ten proběhl 16. července 1969 z Mysu Canaveral v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě a k Měsíci vynesl trojčlennou posádku - Neila Armstronga, Edwina Aldrina a Michaela Collinse. Když Američané o čtyři dny později na Měsíci skutečně přistáli a Armstrong pronesl slavnou větu „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“, zapsala se trojice astronautů nejen do dějin dobývání kosmu, ale i učebnic světové historie. Vedle vědeckého a technického rozměru totiž mise Apollo 11 splnila v době studené války i funkci politickou.

Program Apollo vyhlásil americký prezident John Fitzgerald Kennedy v květnu 1961. Jeho hlavní náplní byl právě let na Měsíc, Američané se jeho povrchu měli dotknout nejpozději do roku 1970. Nezačal ale zrovna šťastně, stroj Apollo 1 se vznítil ještě na startovací rampě a uvnitř uhořeli tři členové posádky. Několik následujících letů proto bylo bezpilotních. Technicky program doprovázel projekt Gemini, který testoval technologie nezbytné pro měsíční mise.

Trojčlennou posádku tvořil kapitán Neil Armstrong, pilot lunárního modulu Edwin Aldrin a pilot velitelského modulu Michael Collins. Všichni tři kosmonauté se narodili v roce 1930, všichni prošli výcvikem v armádě a před vstupem do kosmického programu pracovali jako zkušební piloti. Let na Měsíc byl jejich druhým letem do vesmíru, každý z kosmonautů se podílel i na jednotlivých projektech programu Gemini.

Na povrchu Měsíce

Posádka se k Měsíci vypravila 16. července ve 14:32 středoevropského času a start proběhl bez komplikací. Na Měsíci přistál Edwin Aldrin a Neil Armstrong 20. července. Collins zůstal na oběžné dráze měsíce. Za první slova člověka na měsíci se všeobecně považuje Armstrongova věta „Houstone, tady je základna Tranquility. Orel přistál!“ Když se později lidská noha otiskla do měsíčního povrchu, pronesl velitel posádky větu ještě známější: „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“.

Dvojice kosmonautů na Měsíci strávila víc jak dvě a půl hodiny. Fotografovali povrch a odebírali vzorky. Společně vztyčili vlajku Spojených států a přijali telefonát od prezidenta Roberta Nixona. Na Zemi přistáli 24. července na hladině Tichého oceánu. A zapsali se do dějin.

Políček pro Sovětský svaz

Milan Halousek z České kosmické kanceláře přitom upozornil, že šance na dobytí Měsíce zdaleka nebyly stoprocentní a NASA počítala i s variantou, že kosmonautům bude znemožněn návrat. „Americký prezident měl připravený projev pro případ, že by Armstrong s Aldrinem na měsíci uvázli a neměli šanci se vrátit,“ řekl Halousek.

Podle odborníků bylo přistání na Měsíci dokázání americké převahy nad Sovětským svazem v dobývání vesmíru. „Sověti se pokusili snížit úspěch Spojených států tím, že na poslední chvíli, kdy letělo Apollo 11 k měsíci, vyslaly bezpilotní sondu Lunu 15, která měla přivést vzorky Měsíce. Mise ale neproběhla úspěšně,“ informoval Halousek.

Úspěchy SSSR při dobývání vesmíru přesto nelze opomíjet. Moskva drží řadu prvenství: první umělá družice Sputnik, první živá bytost ve vesmíru pes Lajka, první člověk ve vesmíru Jurij Alexejevič Gagarin i první žena ve vesmíru Valentina Těreškovová.

K výročí 40 let od odstartování mise Apollo 11 uvolnil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) záběry mapující celou misi americké posádky k Měsíci. Zájemci tak budou moci díky internetové rekonstrukci na webových stránkách v reálném čase (jen o 40 let později) a v původním znění sledovat průběh jednoho z největších momentů dobývání vesmíru.

  • Posádka kosmické lodi Apollo 11 zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/311/31088.jpg
  • Neil Armstrong na Měsíci autor: NASA, zdroj: history.nasa.gov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/990/98910.jpg
  • Lidská stopa na Měsíci autor: NASA, zdroj: history.nasa.gov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/990/98909.jpg
  • Edwin Aldrin na Měsíci v rámci mise Apollo 11 autor: NASA, zdroj: history.nasa.gov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/990/98908.jpg