Americké letouny omylem bombardovaly zajatecké tábory

Záluží (Mostecko) - Americká bombardovací letadla jistě přispěla k porážce Hitlera v Evropě, napáchala ale také neodčinitelné škody. 21. července 1944 letouny bombardovaly rafinerii v Záluží u Mostu, jenže pumy většinou dopadly na přilehlé tábory válečných zajatců a zahraničních dělníků. Zahynulo tehdy 194 osob. V týž den navíc britské letouny bombardovaly Chomutov, kde zůstalo dalších 18 mrtvých.

Američtí letci patřili ke svazu 143 letounů, který se vydal bombardovat chemičku v Záluží u Mostu. V ní se vyráběl syntetický benzin, na který jezdila vozidla německé armády. Nálet se nezdařil, chemička ho přežila bez úhony. Bomby tehdy zasáhly hlavně zajatecké tábory a zabily 194 osob, mnoha zajatcům se ale díky tomu podařilo utéct. Jeden z amerických letounů B-24 Liberator byl při akci zasažený protiletadlovou palbou a nad tehdy německými Teplicemi se srazil se stejným strojem.

Část spadlých posádek byla ubita davem Němců

Podle historiků při havárii zahynuli jen někteří letci, většině se prý podařilo zachránit na padácích. Část posádek ale byla ubita davem Němců, kteří v té době tvořili většinu obyvatel Teplic, někteří byli zastřeleni a jeden uvláčen za jedoucím automobilem. Konce války se dočkali jen čtyři muži.

Podle Jaroslava Žampacha ze Severočeského leteckého archivu historikové stále pátrají po osudech spojeneckých letců, kteří padli v leteckých bitvách nad severočeskou hnědouhelnou pánví. Prý získali již mnoho informací, ale neznají třeba osud tří z nich, kteří zahynuli při nějakém z pochodů smrti. Zatím málo zpráv prý mají o strojích, které spadly na německé straně Krušných hor.