Václav Fischer - ikona cestovního ruchu 90. let

Praha - Podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer svou první cestovní kancelář vybudoval v Německu takřka z ničeho. Po roce 1989 přesídlil do Česka a jeho podnik po téměř 14 let patřil ke špičce v oboru a Fischer sám se stal respektovaným manažerem. Nicméně přišlo léto 2003, které přineslo řadu komplikací, které vyústily v převzetí české cestovní kanceláře Fischer skupinou kolem podnikatele Karla Komárka. Fischer však z cestovního ruchu neodešel a své jméno spojil s dnes již zkrachovalou cestovní kanceláří Tomi Tour, kde oficiálně působí jako marketingový a obchodní ředitel. Třetinu této cestovní kanceláře vlastní německá Tomi Tour, s níž Fischer rovněž spolupracuje. Z cestovního ruchu odejít odmítá: "Chci se v cestovním ruchu dál angažovat. Jak v České republice, tak po celé Evropě," prohlásil pro dnešní MFDnes.

Charismatický „muž v černém“ položil základy podnikatelského úspěchu v Německu, kam emigroval na konci 70. let. V roce 1980 v Hamburku založil firmu Fischer Reisen. Z původně malé studentské cestovní kanceláře se začátkem 90. let stal největší soukromý pořadatel leteckých zájezdů na německém i českém trhu.

Z ničeho vybudoval respektovanou cestovní kancelář Fischer Reisen

V Praze otevřela Fischerova německá kancelář pobočku v prosinci 1990. V roce 1995 Fischer prodal německou cestovní kancelář Fischer Reisen letecké společnosti Condor a v srpnu 1995 změnil obchodní jméno její bývalé pobočky Fischer Reisen CZ na Fischer, s.r.o. Ta se zaměřila zejména na organizování leteckých zájezdů a od roku 1997 začala nabízet také zájezdy autobusové. Finanční prostředky vložil též do dalšího rozvoje svých firem ve střední Evropě a do rozvoje vlastní letecké společnosti Fischer Air.

Podnikatelovo impérium se postupem času rozrostlo například o leteckou společnost Fischer Air, vydavatelství Fischer či firmu Fischer Collection. Činnost Fischer rozšířil i na Slovensko, do Maďarska a Polska.

Úspěchy slavil i v politice…

Svoji úspěšnost se Fischer rozhodl posléze vyzkoušet i na politické scéně. V roce 1999 byl jako nezávislý zvolen s velkým náskokem již v prvním kole doplňovacích voleb (na tři roky) do Senátu v obvodu Prahy 1. „Politici by měli být bohatí lidé, aby nepodléhali nekalým svodům a korupčním pokušením,“ tvrdil. Jeho volební kampaň byla mohutná, finančně náročná a ve srovnání s ostatními protikandidáty neměla obdoby.

V roce 2002 ke své případné prezidentské kandidatuře řekl, že v případě přímé volby hlavy státu by rád kandidoval například za 11 či 16 let jako nezávislý. Svůj senátorský mandát se rozhodl už podruhé neobhajovat. „Z politiky odcházím, protože cítím, že mě potřebují mé firmy, a také proto, že byznys je zajímavější než politika,“ řekl v dubnu 2002 Právu.

Finanční problémy ho připravily o firmu 

Právě v té době čelily společnosti Václava Fischera finančním problémům. Nicméně ani odchod z politiky jeho firmy nezachránil - v červenci 2003 byla na jeho společnosti Fischer, s.r.o. a Fischer Air vyhlášena exekuce, která se týkala také majetku Václava Fischera jako fyzické osoby. Fischer poté podepsal se společností Atlantik FT ropného a plynařského magnáta Karla Komárka smlouvu, která měla zajistit poskytnutí provozního financování skupině jeho firem. Komárkova firma K&K Capital Group se nakonec stala majoritním vlastníkem CK Fischer. Fischer pak své impérium v lednu 2004 opustil. V téže době založil se svou bývalou spolupracovnicí z cestovní kanceláře Fischer Lenkou Vejválkovou společnost VF Hotels, kde je podle obchodního rejstříku dosud jednatelem.

Osobou Václava Fischera se zabývaly i soudy. V únoru 2008 Nejvyšší soud zrušil konkurz, který byl v dubnu 2005 vyhlášen na Fischerův majetek. Důvodem byla skutečnost, že Fischera již předtím poslal do konkurzu soud v Německu. Německý soud totiž v březnu 2005 vyhlásil konkurz na soukromý majetek Václava Fischera, a to na jeho vlastní žádost. Fischer řekl, že tak chtěl ochránit svůj majetek před exekucí, kterou na něj v ČR uvalil soud na žádost Komárkových firem.

Václav Fischer

se narodil 22. června 1954 v Praze. Dětství a mládí prožil v pražském Karlíně. V době středoškolských studií si přivydělával jako průvodčí v pražských tramvajích. Později, v době, kdy studoval vnitřní obchod na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze, dělal průvodce turistů po Praze. VŠE absolvoval v roce 1978 a v den své promoce emigroval. Krátce žil ve Švýcarsku, poté se odstěhoval do Německa, kde začal podnikat. V roce 1985 získal německé občanství. Fischer se v roce 2007 vzdal českého občanství a zůstal jen občanem Německa.