Narodil se „valašský král“ Bolek Polívka

Do divadelního prostředí se dostal už jako dítě, jeho otec byl nadšený ochotník. Vystudoval brněnskou JAMU a pantomimu začínal dělat se Ctiborem Turbou a Borisem Hybnerem. V roce 1972 spoluzakládal Divadlo Husa na provázku, kde vytvořil řadu nezapomenutelných divadelních rolí, často v autorských inscenacích, například v hrách Poslední leč, Šašek a královna, Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho či Am a Ea. Boleslav Polívka se narodil 31. července 1949 ve Vizovicích.

S řadou vlastních autorských inscenací sbíral v 70. a 80. letech úspěchy i v zahraničí, kde představení často hrál v jazyku dané země - většinou v angličtině, italštině či francouzštině. V cizině také potkal svou budoucí třetí manželku, francouzskou herečku Chantal Poullainovou, která za ním koncem 70. let odešla z Francie do komunistického Československa a s níž má svého prvorozeného syna Vladimíra (19).

Jako filmový herec debutoval Polívka v roce 1966 ve filmu pro mládež Kočky neberem. Po několika televizních filmech byla jeho výraznějším účinkováním na plátně Balada pro banditu (1978), následovala další filmová ztvárnění divadelních představení Poslední leč (1981) či Šašek a královna (1987), v němž hrál se svou ženou Chantal. K Polívkovým dalším známým filmům patří Sedím na konári a je mi dobre, Kalamita, Něžný barbar či Dědictví aneb kurvahošigutentag. 

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

V posledních letech ho často obsazuje režisér Jan Hřebejk (Pelíšky, Pupendo, Musíme si pomáhat, U mě dobrý), hrál též ve snímcích Tomáše Vorla Cesta z města a Skřítek i ve velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory. Za své výkony ve filmech Zapomenuté světlo a Musíme si pomáhat dostal Českého lva.

Doma v Olšanech

Divadlo hraje i doma, na proslulé farmě Bolka Polívky v Olšanech u Brna, kde chová své milované koně, provozuje restauraci U klauna a pořádá řadu akcí, včetně recesistických soutěží - například ve vrhání stínu, v chytání much či v házení flinty do žita.

V Polívkových uměleckých stopách jdou i jeho dcery z prvních dvou manželství - Kamila (34), divadelní scénografka a kostýmní návrhářka, a herečka Anna (30), jejíž matkou je herečka Evelyna Steimarová, s níž Polívka mj. letos moderoval vyhlašování cen Český lev. Se současnou partnerkou Marcelou Černou (39) má Jana Boleslava (5), Františka (3) a téměř dvouletou Marianu.

V rozhovoru k filmu Pupendo odpověděl na otázku, co by chtěl sdělit budoucím generacím: "Nenechat se vytrhnout z vnitřní svobody - když to řeknu vážně, a když to řeknu jinak: nenechat se posrat. A řídit se tím krásným surrealistickým zakazuje se zakazovat".

„Boleslav Polívka je nepochybně jeden z největších herců alternativního divadla“ - dramaturg a teatrolog Petr Oslzlý.

„Má nekonečnou fantazii. Je pozoruhodný, že má takový talent, na kterém stále pracuje a není to žádný blbec“ - režisérka Věra Chytilová.

„Patří do galerie herců, jako byli Rudolf Hrušínský, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský. Naši rodiče žili v období, kdy tvořil Jan Werich, a my žijeme v období, které jednou jako tu nejvýznamnější osobnost divadla a filmu vyzdvihne Bolka Polívku“ - režisér Jan Hřebejk.

  • Bolek Polívka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1021/102069.jpg
  • Pupendo zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1019/101868.jpg
  • Bolek Polívka v Kováři z podlesí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3609/360852.jpg
  • Bolek Polívka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2844/284380.jpg