Sovětský svaz uskutečnil svůj první jaderný výbuch

Semipalatinsk (Kazachstán) - 29. srpna 1949 uskutečnil bývalý Sovětský svaz svůj první jaderný výbuch. Místem se stala jaderná střelnice ležící 130 kilometrů od kazašského města Semipalatinsk. SSSR se tak stal druhou zemí světa, která vyzkoušela jadernou zbraň. Prvenství patří Spojeným státům, které 16. července 1945 poprvé odpálily atomovou bombu na letecké základně Alamogordo v Novém Mexiku.

Obyvatelé regionu byli nedobrovolně pokusnými králíky

Sovětský program na výrobu jaderné zbraně byl zahájen v roce 1943 a na jeho úspěchu se velkou měrou podílela špionáž. Do čela projektu se postavil obávaný šéf stalinské tajné policie Lavrentij Berija, vědeckým šéfem byl „otec“ sovětské atomové bomby Igor Kurčatov. Místo pro jadernou střelnici nedaleko Semipalatinsku, který se kazašsky jmenuje Semej, osobně vybral v roce 1947 Berija, který oblast označil za „neobydlenou“. Obyvatelé regionu se tak nechtěně stali pokusnými králíky.

Polygon zpočátku stavěli vězňové z gulagů, později stavba přešla pod ministerstvo obrany. Jaderná střelnice se rozkládala na ploše 18 500 kilometrů čtverečních a na její hranici na břehu řeky Irtyš bylo postaveno administrativní a vědecké centrum - město Kurčatov (Semipalatinsk-21), které bylo zakázanou vojenskou zónou a které leží asi 60 kilometrů od míst pokusů.

Pro ověření síly atomové bomby postavili Sověti v oblasti městečko

Na první jaderný výbuch dohlížel osobně Berija. Bomba o síle 22 kilotun TNT vybuchla v sedm hodin ráno místního času. Její kód RDS-1 je údajně zkratka počátečních písmen výrazu Stalinův reaktivní motor (reaktivnyj dvigatel Stalina), Američané bombu pojmenovali Joe-1. Aby si ověřili účinnost bomby, postavili Sověti u místa výbuchu menší městečko. Kromě odolnosti dřevěných a zděných staveb testovali rovněž řadu zvířat, které umístili do klecí v rozdílných vzdálenostech od epicentra výbuchu.

Semipalatinská střelnice byla uzavřena v roce 1991 a její místo převzalo Národní jaderné středisko Kazachstánu. Podle oficiálních údajů bylo na střelnici do té doby uskutečněno 456 výbuchů, z toho 340 podzemních. Kromě Semipalatinska prováděla Moskva pokusy na Nové zemi v Severním ledovém oceánu a na jakutském polygonu.

Mezi jaderné velmoci patří i Velká Británe, Francie, Čína, Indie, Pákistán (neoficiálně) a Severní Korea.   

Vydáno pod