Randall a Hopkirk - stále svěží britská detektivka s duchy

Londýn - Na britského detektiva-ducha si možná pamatují mnozí dříve narození televizní diváci. Legendární britský krimi seriál s duchařskou zápletkou a názvem Randall a Hopkirk představuje na svou dobu povedené dílko s originálním nápadem a příjemným humorem. Má vtip, nadhled, sebeironii i poněkud potutelnou úsměvnost. České televize se ale omezují pouze na vysílání nepříliš povedeného remaku tohoto seriálu z roku 2000. Ve své době představoval seriál z let 1968 a 1969 naprostou špičku žánru na pomezí krimi a její zlehčující parodie. V původní verzi byl již barevný a měl 26 dílů. Pocházel z dílny producenta Dennise Spoonera, který se velmi zajímal o paranormální jevy, a věřil, že toto téma by mohlo poskytnout inspirující materiál pro televizní seriál. A tak se také stalo.

Děj seriálu se točí kolem dvou přátel, Jeffa Randalla a Martyho Hopkirka. Jsou to partneři v provozování vlastní detektivní kanceláře. Poté, co je Marty Hopkirk zavražděn, se kamarádovi zjevuje jako duch a pomáhá mu vyřešit kriminální zápletky. „Marty, to je pro tebe typické. Copak nemůžeš být normálně mrtvý jako všichni ostatní?“ říká Randall, kterému v řešení případů pomáhá i někdejší snoubenka Hopkirka jménem Jeannie. Duch Hopkirk díky svým nadpřirozeným schopnostem například vidí protivníkům do karet, a může tak jejich nekalé záměry odsoudit k nezdaru ještě dříve, než je vůbec začali realizovat. Na druhou stranu je ovšem pravda, že díky své duchovní podstatě mnohdy pohoří v naprosto triviálních životních situacích… 

Detektiva Randalla hrál Mike Pratt. Člen Královské shakespearovské společnosti se už předtím objevil v jednom seriálu, ale v Randallovi a Hopkirkovi našel svou životní roli. Na filmovém plátně se nejvíce proslavil v dramatu Hnus Romana Polanského po boku Catherine Deneuveové. Též uznávaný jazzový muzikant zemřel na rakovinu plic v roce 1976. Hopkirk, dnes pětasedmdesátiletý liverpoolský rodák Kenneth Cope, se celý život věnoval televizní tvorbě a divadlu. Na filmovém plátně se naposledy objevil ve vězeňském Zajatci s Julií Ormondovou před patnácti lety. Rovněž australské herečce Annette Andreové přinesla role vdovy po Martym Hopkirkovi značnou popularitu a v roce 1974 si zahrála i s jinou slavnou dvojicí televizních dobrodruhů Rogerem Moorem a Tonym Curtisem v epizodě seriálu Mise Monte Carlo. V roce 1989 se vdala za amerického producenta a přesídlila do USA. 

Příběhy povedené trojice sledovaly miliony diváků na celém světě, tehdejší Československo nevyjímaje. K úspěšnosti u českých diváků jistě přispěl i původní český dabing s Františkem Němcem, Václavem Postráneckým a Jorgou Kotrbovou. Už v době prvního uvedení v Československé televizi se ze seriálu bezpečně stal kult a slovo Hopkirk se pro jednu generaci stalo synonymem ducha. A anglický humor spolu s typickým půvabem seriálů šedesátých a sedmdesátých let zajišťují Randallovi s jeho zesnulým přítelem a společníkem kultovní statut dodnes.