Kabaret Moulin Rouge - jeden ze symbolů Paříže

Paříž - Kabaret Moulin Rouge se stal vedle Eiffelovky, Louvru a chrámu Notre-Dame symbolem Paříže. Věhlasný podnik vyrostl po 2. světové válce ve velkou turistickou atrakci. Taneční představení v Červeném mlýně, jehož lopatky se vesele točí už více než 100 let, jsou dnes na profesionální úrovni. Za tu dobu se na pódiích nevelké budovy s velkou minulostí vystřídaly osobnosti typu Josephine Bakerové, Franka Sinatry, Jeana Gabina, Edith Piaf, Elly Fitzgeraldové a dalších. Kabaret zažil i českou tanečnici Terezu Bonnet-Šenkovou.

Vznik podniku je spojen s novým tancem, při kterém dívky vyhazovaly vysoko nohy. Nejdřív mu říkali čtverylka, později francouzský kankán. Ke konci 19. století se tančil na Montmartru, kde se soustředila veškerá lidová zábava. Právě tady, na samém okraji Place Blanche, postavil v roce 1889 Charles Zidler novou tančírnu Moulin Rouge. Nad vchodem se vypínala replika mlýna, jehož červené lopatky lemované světýlky sloužily jako orientační bod pro zbloudilé ovečky.

V roce 1907 se na zdejším jevišti poprvé objevila skutečná hvězda Mistinguette. S Mauricem Chevalierem vytvořila dvojici, která postupně dobyla celou Paříž. Po požáru v roce 1915 byl Moulin Rouge definitivně z někdejší tančírny přeměněn v music-hall s velkými a výpravnými revuemi. Po druhé světové válce a počátkem 50. let se sem začali sjíždět turisté ze světa. Tanečnice v záplavě pštrosích per, v lesku flitrů a v nádheře kostýmů před jejich užaslými zraky předváděly nahá prsa a vyhazovaly do výšky své dlouhé nohy. Podívaná to byla nevídaná za nevídané sumy a tak je tomu dodnes.

První vystoupení začíná v devět večer, druhé v jedenáct, smoking bývá samozřejmostí. Vstupenky na první show jsou výrazně dražší, protože představení předchází večeře, která je v ceně. Francouzi si po večeři rádi zatančí - pódium pro show zajede do podlahy a parket je k dispozici návštěvníkům. Kromě tradičního kankánu dnes v Moulin Rouge tančí i takzvané Nudes, tedy dívky nahoře bez. Zájem je obrovský a svítící lopatky větrného mlýna se tedy točí dál.