Vzpomínka na krále lidového humoru

Neobyčejný zájem diváků o pořad lidových vypravěčů „Humor - koření života, Vašek Mlýnek I.“ zažil v sobotu večer kulturní dům v centru horňáckého regionu. Pořadatelé měli hodně starostí, aby uspokojili návštěvníky s místy k sezení, desítky jich postávaly po bocích sálu a někteří zklamaně odcházeli k domovům, protože se tam už prakticky nevešli. Hodně se také v nervózní atmosféře diskutovalo, proč se tato akce neuskutečnila v prostorném přírodním areálu kuželovského větrného mlýna.

Poté se na pódiu začal odvíjet přes tři hodiny trvající maraton vzdávající čest legendárnímu králi lidového humoru z Kuželova a divákům vůbec nevadilo, že byl tak dlouhý. Přizvaných šest bavičů navodilo úsměv divákům od začátku až do konce programu. Vše v průběhu „zklidňovala“ muzikou a zpěvem mladá a nadějná cimbálovka z velické hudební školy s primášem Romanem Sokolem.  Moderátorem byl skvělý Jiří Miškeřík z Hrubé Vrbky, který též svým veselým pojetím slova zcela zapadl mezi vypravěče a v určitých momentech i převyšoval. „Vypravěčství jsem více méně okopíroval ze zvukových záznamů Vaška Mlýnka a k tomu doplňuji svoje zkušenosti a zážitky z mého běžného a muzikantského života,“ sdělil obecenstvu při vystoupení Miškeřík, profesním zaměstnáním zvěrolékař.

Nejznámější vypravěč na Slovácku František Uher z Lanžhota se nebál „narážet slovem“ přímo do diváků. Na druhé straně František Ševečka z Kuželova své vyprávění o nežijícím kamarádovi Vaškovi tak prožíval, že při řeči i spontánně gestikuloval. Nezklamali ani domácí „řezník“ Jan Kružica a „pracovník rychlé obecní roty“ Martin Kuchyňka. Ke konci programu mile překvapil syn Vaška Mlýnka Václav, který ukázal, že má něco v sobě „od prirozeňá“ po svém slavném otci. „Jsem z toho nadšený. Když se konávaly v Hodoníně pořady o Šmukáč Vaška Mlýnka, tak jsem ani jeden nevynechal. Tam to bylo hodně vyumělkované, tady to bylo takové bezprostřední  a cítili jsme se zde všichni jako doma. Doufám, že v tom budete pokračovat,“ konstatoval spokojeně kulturní nadšenec Antonín Náhlík z Hroznové Lhoty, který má na Vaška Mlýnka v hlavě taky moře vzpomínek.              

Reportáž Radka Pšurného (zdroj: ČT24)

Kdo byl Vašek Mlýnek z Kuželova?

Narodil se 27. 9. 1926, už v mládí se u něj projevil hudební a malířský talent, ale také vlohy vypravěčské. Inspiroval se valašskými vypravěči a vynikal v ochotnickém divadle. Vyučil se malířem ornamentů, působil v dechovce a také cimbálové muzice Joženy Kubíka. Ta jej později, mimo jiné, doprovázela při jeho estrádních pořadech. Na veřejnosti začal vystupovat od roku 1950, vyhrál několik soutěží, dokázal improvizovat, používal neobvyklá slova, spojení a přirovnání (např. „Hubu měua jag sušenú trnku“). Pracoval u Okresního stavebního podniku ve Veselí a později ve velické Kordárně. Zemřel po autonehodě u Jihlavy 31. 8. 1978 při cestě na společné vystoupení s Vladimírem Menšíkem. Zůstalo po něm několik nahrávek, kulturní dům v Hodoníně pořádal od roku 1986 na popud tehdejšího ředitele Stanislava Pěnčíka několik let festival humoru Šmukáč Vaška Mlýnka.

  • Vašek Mlýnek v 50. letech autor: archiv Antonína Vrby, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1171/117054.jpg
  • Poslední fotografie V. Mlýnka před tragickou autohavárií u Jihlavy autor: archiv Antonína Vrby, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1171/117055.jpg
Vydáno pod