Světlo světa spatřily edisonky

Washington – Právě 31. prosince 1879 předvedl slavný americký vynálezce Thomas Alva Edison světu zdokonalené žárovky, takzvané edisonky, které se staly nejrozšířenějším zdrojem osvětlení. Převratná událost se stala v městečku Menlo Park (dnes Edison) ve státě New Jersey. Edison přitom dlouho nemohl najít vhodný materiál pro vlákno, které by se rozsvítilo uvnitř skleněné baňky s odčerpaným vzduchem, aniž by ihned neshořelo.

První pokusná žárovka s vláknem ze zuhelnatělé bavlny se rozzářila 21. října 1879 a vydržela svítit 13,5 hodiny. Za rok již žárovky s trvanlivějším vláknem z bambusu svítily přes 1200 hodin. Prodávat se začaly v roce 1881 a během krátké doby zaplavily svět.

Edison se narodil 11. února 1847 v městečku Milan v Ohiu jako sedmé a poslední dítě v rodině, jejíž předci pocházeli z Nizozemska. V roce 1868 si nechal patentovat první vynález - elektrický sčítač volebních hlasů - a začal se zaměřovat jen na kariéru vynálezce a podnikatele. Za svůj plodný život získal jen v USA 1093 patentů. Muž, který podle Henryho Forda zdvojnásobil výkonnost moderního průmyslu, zemřel 18. října 1931 v 84 letech ve West Orange.