První jaderná reakce v Dukovanech

Praha - Starší ze dvou českých jaderných elektráren, která v 70. a 80. letech vyrostla nedaleko jihomoravské obce Dukovany, patří po čtvrtstoletí provozu podle statistik mezi nejlépe provozovaná zařízení svého druhu na světě. Elektrárně, ve které byla jaderná reakce poprvé spuštěna 12. února 1985, navíc patří pozice největšího dodavatele elektřiny v České republice. Až letos by ji měl podle plánů překonat mladší jaderný zdroj v Temelíně. Čtyři dukovanské a dva temelínské reaktory navíc dodávají přibližně třetinu veškeré roční produkce elektřiny společnosti ČEZ, dohromady produkují zhruba 27 miliard kilowatthodin. Dukovany ale nikdy nebudily tolik vášní jako v roce 2000 spuštěná jihočeská jaderná elektrárna, jejíž dokončení komplikoval odpor protijaderných aktivistů a také spory s Rakouskem. Od hranic s naším jižním sousedem přitom leží Temelín o polovinu dále než elektrárna v Dukovanech.

Podle plánů z roku 1973 měly v Dukovanech vyrůst jen dva bloky. Budování elektrárny nebylo bez problémů, v polovině 70. let byla dokonce výstavba přerušena. Práce nabraly druhý dech poté, co vláda v roce 1975 rozhodla, že v Dukovanech budou čtyři bloky. Naplno stavět se začalo v červenci 1978, prakticky současně s elektrárnou vyrostly na řece Jihlavě i vodní nádrže Dalešice a Mohelno. Ty slouží jako zdroj chladící vody pro Dukovany a funguje na nich také přečerpávací elektrárna. První blok dukovanské jaderné elektrárny začal nabírat definitivní podobu koncem roku 1982, kdy byla osazena jeho tlaková nádoba. O rok později, na Silvestra roku 1983, se do reaktoru začalo navážet palivo.

Večer 12. února 1985 pak technici v Dukovanech poprvé nastartovali reaktor, do půlnoci zbývalo 39 minut. Další fáze spuštění dukovanské elektrárny na sebe nedaly dlouho čekat - 24. února začala poprvé dodávat proud a koncem března 1985 už běžel první reaktor naplno. S tím, jak se první blok v Dukovanech dokončoval a uváděl do provozu, přecházeli stavbaři a montéři postupně na další a jak vzpomínají pamětníci, díky zkušenostem jim šla práce rychleji. Už v roce 1986 se dočkaly zkušebního provozu druhý a třetí blok dukovanské elektrárny a poslední, čtvrtý, je následoval o rok později.

Během uplynulého čtvrtstoletí pak byla elektrárna postupně modernizována, nedávno byl například zvýšen výkon třetího bloku. V areálu elektrárny vznikl v 90. letech také mezisklad vyhořelého jaderného paliva, který přitom v původních plánech nebyl. Před rokem 1989 totiž použité palivové články z celého Československa shromažďovali v Jaslovských Bohunicích, odkud směřovaly do SSSR. Později byl však vývoz odpadu do Ruska zastaven a nezbylo, než vybudovat úložiště v ČR. Podobný sklad jako v Dukovanech nyní vzniká i v Temelíně, nevyřešena však zůstává otázka konečného uložení vyhořelého jaderného paliva.

Vedle elektrárny Dukovany by mohla v budoucna stát ještě jedna

Životnost Dukovan byla původně plánována na 30 let, díky postupné modernizaci ale nyní ČEZ počítá s prodloužením až na dvojnásobek. Existují dokonce úvahy o možnosti vystavět u Dukovan ještě jednu elektrárnu, nedávno pak energetici oprášili staré plány na využití odpadního tepla z jaderné elektrárny, které by mohlo v budoucnosti vytápět velkou část Brna. To je ale hudbou budoucnosti, zatím je v areálu Dukovan jen menší sluneční elektrárna a uvažuje se i o postavení větrné.

  • JE Dukovany zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3249/324849.jpg
  • Jaderná elektrárna Dukovany autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3112/311116.jpg
  • Jaderná elektrárna Dukovany autor: Tomáš Hájek, zdroj: Isifa/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3065/306438.jpg