Na eBay se dá pořídit stíhačka i žvýkačka celebrity

Washington/Praha - Stíhačka, žvýkačka slavné zpěvačky, hrobka umístěná vedle místa odpočinku celebrity, elektronika, knížka, deska, šperk - to jsou jen zlomky toho, co si člověk může pořídit na webu aukční a nákupní sítě eBay. Na tomto největším a nejslavnějším internetovém obchodě, který byl založen 4. září 1995, lze prodat a koupit až na přesně dané výjimky téměř cokoliv. Systém využívá nejmodernější technologie, jeho podstatou je ovšem obyčejné smlouvání o ceně. Webovou aukční síň založil softwarový odborník francouzsko-íránského původu Pierre Omidyar.

Slavný aukční web vznikl vlastně náhodou. Přítelkyně a pozdější manželka tohoto pařížského rodáka Pamela sbírala krabičky od bonbonů zvané PEZ a hledala další sběratele, se kterými by je mohla měnit. Manžel, údajně proto, aby měl od ní pokoj, vytvořil program umožňující nabízet věci jako na sběratelských a prodejních burzách, který umístil na internet.

Počáteční úspěch projektu Omidyara překvapil. Během pouhého prvního týdne měla totiž internetová aukční síň několik tisíc zaregistrovaných uživatelů a Omidyar se rozhodl ji zpoplatnit. První výnos z obchodu byl údajně trojnásobně vyšší, než činil Omidyarův dosavadní plat, a Omidyar tak dal výpověď ve své původní práci a začal se plně věnovat svému projektu.

Síť se původně jmenovala AuctionWeb, poté se měla jmenovat po jeho poradenské firmě Echo Bay, ale jelikož byla tato doména obsazená, rozhodl se pro zkrácenou verzi eBay.

Kdo nabídne vyšší cenu

Systém prodeje a nákupu je jednoduchý. Zájemce o prodej se zaregistruje a nabídne svoje zboží k prodeji. Podle vyvolávací ceny zaplatí určitý poplatek a nabídka je podstoupena zájemcům. Zboží získá ten, kdo nabídne vyšší cenu. Po ukončení aukce se ještě eBay odvádí provize a směna se uskuteční. Platí se také za zvýraznění nabídky a zboží lze na eBay koupit také okamžitě za stanovenou cenu. Většina uživatelů sítě platí přes platební systém PayPal, který eBay získal v roce 2002.

Jedním ze zajímavých rysů sítě je systém hodnocení, v němž se nakupující a prodávající hodnotí navzájem. Negativní komentáře o těch, kteří neplatili, nebo kteří prodávali nekvalitní zboží, potom upozorňují ostatní na nesolidní účastníky obchodu.

Sběratel zlomených laserových ukazovátek

Prvním prodaným zbožím přes eBay bylo údajně rozbité laserové ukazovátko, které někdo koupil za 14,83 dolaru. Omidyar byl v šoku, že si někdo takovou zbytečnost koupil a kontaktoval kupce, co ho k tomu vedlo a jestli ví, že je ukazovátko porouchané. Nový majitel ukazovátka mu odpověděl, že je „sběratelem zlomených laserových ukazovátek“.

Předměty obchodování na eBay se postupně rozšířily z pouhých a někdy i podivných sběratelských předmětů na doslova všechno, co se dá prodat. A tak se na eBay dražily ponorky, letadla, hrobka sousedící s hrobem slavné americké herečky Marilyn Monroeové, oběd s investorem Warrenem Buffettem nebo sklenice se vzduchem, který údajně dýchali Brad Pitt a Angelina Jolieová. Husarský kousek se povedl jistému anglickému studentovi, kterému se podařilo prodat za dolar a 20 centů jeden kukuřičný lupínek.

Portál zakazuje prodávat alkohol a tabák, věci propagující nebo vztahující se k nacistické ideologii, ilegální nahrávky či střelné zbraně a munici.

Nejvlivnější společnosti světa

Za úspěchem eBay však nestojí jen Omidyar, který se díky vstupu firmy na burzu v roce 1998 stal miliardářem, ale také hlavně Margaret „Meg“ Whitmanová, která původně pracovala jako manažerka ve společnosti Hasbro. V roce 1998 přišla do firmy jako výkonná ředitelka a z tehdejší malé společnosti s třiceti zaměstnanci vybudovala za deset let svého působení ve firmě obří společnost, kterou zařadil americký časopis Fortune mezi stovku nejvlivnějších společností světa.

Amazon - Největší internetový obchod založil Jeff Bezos v roce 1994. Tehdejší investiční bankéř se k tomu rozhodl, když si přečetl studii, podle které měl obrat obchodu po síti vzrůst během roku dvacetkrát. Bezos váhal mezi pěti komoditami - CD, videem, hardwarem, softwarem a knihami - a nakonec se rozhodl pro poslední z nich. Původně se firma jmenovala Cadabra, poté ji její zakladatel pojmenoval podle řeky Amazonky. První knihu prodal Amazon v červenci 1995 a prodej literatury byl pro firmu zpočátku tím hlavním. Důležitý je dodnes, kromě knih se ale v Bezosově internetovém obchodním domě dá koupit také hudba, filmy, hračky, elektronika či šperky. Tržby společnosti, jejíž součástí je například i filmová databáze imdb.com, v roce 2009 činily přes 24 miliard dolarů.

Aukro - Největší tuzemská internetová aukce, která vznikla v roce 2003. Aukro.cz má téměř 1,8 milionu registrovaných uživatelů a k nejčastějším předmětům, které se na Aukru prodávají, patří oblečení a sběratelské kuriozity. Dále pak elektronika, věci pro děti a věci pro dům a zahradu. Na Aukru se v roce 2009 prodalo bezmála 11 milionů předmětů v celkové hodnotě 4,2 miliardy korun.

eBay
Zdroj: ČT24
Vydáno pod