Patrick Swayze - hříšný tanečník

Los Angeles – Patrika Swayzeho skolila rakovina slinivky 14. září 2009 v pouhých 57. letech. Protagonista romance Hříšný tanec o své nemoci věděl od ledna 2008 a přestože mu lékaři předpověděli pouhý půl rok života, herec ve své práci nepolevoval. Natáčel televizní seriál The Beast a spolu s manželkou připravoval knihu vzpomínek. „Jak si vypěstujete pozitivní přístup, když všechny statistiky tvrdí, že už jste mrtvý? Prostě jděte pracovat,“ řekl Swayze listu The New York Times v říjnu 2008.

Patrick Swayze hrál v desítkách filmů. Vedle Hříšného tance mu přinesl slávu i romantický snímek Duch z roku 1990, kde si po jeho boku zahrála Demi Mooreová. Kromě toho se v osmdesátých letech objevil v několika vedlejších rolích, mimo jiné v Coppolově snímku Outsiders a v Rudém úsvitu. V posledních měsících svého života natáčel televizní seriál The Beast o veteránovi FBI. O práci na seriálu řekl, že hlavní postava tajného agenta mu sedne. „Jestliže opustím tuto zemi, chci opustit tuto zemi s tím, že budu vědět, že jsem zkusil něco vrátit a zkusil udělat něco užitečného,“ řekl. Spolu s manželkou připravoval knihu vzpomínek Ještě jeden tanec, která měla být i o jeho boji s nemocí.

Patrick, celým jménem Patrick Wayne Swayze, se narodil 18. srpna 1952 v Texasu. Byl synem známé tanečnice a choreografky Patsy Swayzeové, která vedla v Houstonu taneční školu. Patrik se od dětství věnoval pohybové průpravě. V jejím zdokonalování pokračoval posléze v New Yorku v Harknessově a Joffreyově baletních školách a jako člen souboru Eliota Felda. Za dvě filmové role byl jmenován na Zlatý glóbus. Šlo o filmy Ghost (Duch) a Dirty Dancing (Hříšný tanec).