Mléko prospívá sportovcům. Pomáhá rychleji regenerovat svaly, tvrdí vědci

Praha - Špičkoví sportovci zvyšují vytrvalost, vylepšují techniku, rychlost a sílu. Podle studie britských vědců je pro atlety ideálním nápojem mléko. Čím víc trénují, tím je pro ně důležitější regenerace. Tráví proto hodně času masážemi a v saunách, kde se střídáním horkého vzduchu a ledové vody snaží udržet ve špičkové kondici. Důležitý je však také výběr nápojů. Svaly jsou po tréninku hladové po proteinech a mléko je může dobře a rychle doplnit. Nutno zmínit, že studii o vlivu tohoto nápoje na sportovce si zaplatil britský mlékárenský průmysl.

„Přišlo se na to, že v porovnání mezi mlékem a běžnými nápoji z obchodní sítě, dochází druhý den u těch, kteří pili mléko, k daleko menší únavě svalů. Znamená to, že mléko pomáhá k jejich rychlejší regeneraci. Díky mléčným proteinům,“ uvedla ředitelka britského Mléčného výboru Judith Bryansová.

Sklenka mléka obsahuje uhlohydráty, elektrolyty, vápník a vitamín D. Navíc kasein a syrovátku – dva nejdůležitější proteiny potřebné pro regeneraci svalů. „Někteří z našich olympioniků, kteří v Pekingu vybojovali medaile, pili po celou dobu her mléko. Určitě to bylo kvůli tomu, že sportovní lékaři po léta atletům doporučují pití mléka. Vědí už dávno, že jeho složení je pro sportovce ideální. A v Pekingu se to potvrdilo,“ upozornila Bryansová.

Velká Británie - mléko pro sportovce (zdroj: ČT24)

„Nezáleží na tom, co pijete. Ať už je to čaj, káva, voda nebo ovocná šťáva. Tělo vstřebá všechno, aby se zavodnilo. Pro většinu sportovců je ale rozhodující vytrvalost. Je třeba, aby měli co nejzdravější svaly. Potřebují co nejrychleji doplnit cukr, který spálili při výkonu. A tak je pro ně vhodné mléko a až pak ostatní nápoje s obsahem cukru,“ vysvětlila dietoložka Catherine Collinsová.

Vědci doporučují, aby mléko pili hned po výkonu, protože se proteinové struktury v unavených svalech bortí po 24 až 48 hodinách. S tím však nesouhlasí bývalý zápasník David Petersen. „Vzniklo množství výzkumů o tom, jestli je dobré tělu dodávat bílkoviny a uhlohydráty před, během nebo po tréninku. Před ním a při něm je asi lepší metoda, zvlášť když jsou k dispozici nové preparáty, jako je například hydrolyzát kaseinu. Kasein je známý jako pomaleji přijímaný protein, ale hydrolyzáty celý proces několikanásobně zrychlily. Po výkonu je vhodné nasadit jako náhradu mléka syrovátku s proteiny. Rychle se přijímá a pomaleji se odbourává.“

Vědecké studie i zkušenosti sportovců jsou tak výzvou pro chovatele skotu i mlékaře. Mají šanci proniknout na velmi lukrativní trh s energetickými nápoji.