Svět si připomíná oběti holocaustu

Praha - Dnešek je dnem Památky obětí holocaustu. Před 66 lety byl totiž osvobozen jeden z nejznámějších vyhlazovacích táborů - Osvětim. Na padlé rukou nacistického režimu se bude vzpomínat po celém světě, včetně České republiky. Slavnostní shromáždění se koná třeba v Senátu, výstavu věnovanou připomínce holocaustu otevřou v Jihlavě. V České republice se před 11 lety v kalendářích začalo dnešní datum objevovat pod hlavičkou významného dne. Den holocaustu platí oficiálně od roku 2005.

Premiér Petr Nečas na setkání v Senátu varoval před zpochybňováním holocaustu. Podle něj je překrucování dějin nebezpečné a svádí
zapomenout to, což již lidé pochopili. „Popírání holocaustu se stalo opravdovým průmyslem dnešní doby syceným současnými politickými konflikty v některých částech světa. To je dnešní zlo, které je přímým pokračováním zla včerejšího,“ řekl premiér před účastníky setkání. Nechyběli na něm zástupci Federace židovských obcí, lidé přeživší holocaust, zástupci Romů nebo politici.

27. leden vyhlásila jako Den vzpomínky na oběti holocaustu a zločinů proti lidskosti OSN. V roce 1945 na den přesně osvobodila vojska sovětské Rudé armády Osvětim. Datum se ale stalo symbolem uzavření všech dalších nacistických koncentračních táborů, kam vstoupila vojska spojenců v závěrečných měsících 2. světové války.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Ačkoli se již několik měsíců před tím snažili velitelé tábora zahladit stopy, našli vojáci v táboře ještě mnoho svědků masového vraždění nevinných vězňů včetně dětí. Holocaust byl praktickou aplikací „konečného řešení židovské otázky“, kterým mělo být úplné vyvraždění židovské populace. Vyvražděny tak byly zhruba dvě třetiny evropských Židů, většinu obětí tvořili Židé z Polska.

Na utrpení šesti milionů zavražděných evropských Židů a dalších obětí nacismu se bude proto vzpomínat ve velkém. V Teplicích se začalo dokonce už včera. Nejde ale jen o česká města a obce, černou část své historie vzpomenou i Němci. V Erfurtu, v místě, kde se vyráběly kremační pece pro koncentrační tábory v Buchenwaldu a Osvětimi, bude otevřen památník a nové vzdělávací centrum.