Sezona 2011 / 12 přenosů do kin

Metropolitní opera New York už také oznámila program příští sezony přenosů do kin. Od října 2011 do dubna 2012 čeká operní fanoušky z celé ČR velmi pestrý výběr 11 titulů, které jsou opět naprosto nedostižně obsazené. Hvězdná ruská sopranistka Anna Netrebko vystoupí hned ve dvou přenosech sezony. Poprvé v titulní úloze Donizettiho Anny Boleny. V roli Giovanny (Jane Seymour) ji navíc v tomto přenosu, který celou příští sezonu 15. října otevře, doplní neméně hvězdná lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča. Druhý přenosový titul s Annou Netrebko opět v titulní roli bude Massenetova Manon. Roli rytíře des Grieux bude zpívat skvělý polský tenorista Piotr Beczala.

Z dalších trháků a taháků příští sezony je třeba jmenovat Gounodova Fausta s Angelou Gheorghiu a Jonasem Kaufmannem, Dona Giovanniho s Mariuszem Kwiecienem, Ramónem Vargasem, Štefanem Kocánem a Barbarou Frittoli, Verdiho opery La Traviata s Natalie Dessay v titulni roli a Ernani s Dmitrim Hvorostovskym, Salvatorem Licitrou a Ferucciem Furlanettem.

Diváci se mohou těšit rovněž na druhou půlku Wagnerovy teatrologie Prsten Niebelungův, tedy na části Siegfried a Soumrak bohů v hi-tech inscenacích kanadského režiséra Roberta Lepage. Barokní opera bude zastoupena Händelovou Rodelindou s Renée Fleming a Stephanie Blythe a pasticciem Kouzelný ostrov na hudbu Händela, Vivaldiho, Rameaua a dalších, ve kterém zazpívá Plácido Domingo.

Dramaturgickou lahůdkou je pak zařazení skvělé minimalistické opery Philla Glasse s názvem Satyagraha, která pojednává o významných momentech života duchovního a politického vůdce hnutí za nezávislost Indie Mahátma Gándhího a která je celá zpívaná v sanskrtu. Termín zahájení předprodeje příští sezony přenosů z Met bude oznámen v nejbližších týdnech.