AVÍZO: Bitva o mníšecký zámek

Švédská vojska se chystají v úterý 5. července vyplenit mníšecký zámek! Na mníšeckých alotriích se představí dvanáct skupin historického šermu. Skupiny Alotrium, Reginleif, Rebel, Manum Regis, Ortel, Burdýři a další se představí v zahradě mníšeckého zámku v úterý 5. 7. Historické odpoledne plné šermu a divadla završí velmi volná rekonstrukce dobývání zámku Mníšku Švédy. Za třicetileté války vojáci generála Jana Banéra zámek i celé panství dokonale vyplenili. Co se stane teď? Ukradnou vojáci vzácný poklad nebo bude uchráněn?

Program začíná v 11.00 hodin a je opravdu pro každého. Malého i velkého. Každý se může bavit. Hrátky pro nejmenší, zábava, vojenská ležení i dobové tržiště. To vše vtáhne návštěvníky do pohnuté doby, kdy promlouvaly především zbraně a mužská síla. Bitva začne od 18.00 hodin. Salvy z děl i řež krvavou bude slovem prostořekým doprovázet Standa Borkovec. Navštivte 17. století a nechte se poučit i pobavit zároveň. Kdo vydrží a přežije, může si prohlédnout téměř 70 malých panenek v historických kostýmech v zámecké galerii.

Bohatý program zámek chystá už od soboty 2. července, kdy jsou připraveny podvečerní prohlídky s pohádkovými bytostmi. Po arkádě chodí bílá paní, v zámecké kapli čeká anděl – posel z nebes. V neděli 3. července vás čeká výtvarné tvoření, při kterém si sami vyzdobíte zámecký hrníček, a prohlídka pro rodiny s dětmi s názvem Loutková. V pondělí, kdy bude výjimečně také otevřeno, se těšte na prohlídku Tři věže o zámeckém čertovi a čtvrté věži.

Doprovodný program k Mníšeckým alotriím:

2. července – Podvečerní prohlídky s bílou paní a andělem

3. července – Prohlídka Loutková + výtvarné tvoření – zdobení hrnečků

4. července – Prohlídka Tři věže

5. července – Mníšecká alotria, dobývání zámku švédskými vojsky i móda na panenkách

Jana Digrinová, kastelánka