Avízo: Víkend na zámku v Mníšku

Mníšecký zámek nabízí o víkendu 20. – 21. srpna klasické prohlídky i prohlídky pro děti. Při prohlídkách se návštěvníci dozvědí hodně zajímavého například o Pachtech z Rájova. Návštěvníci si také mohou posedět v zámecké zahradě nebo v místní hospůdce.

Pachtové vlastnili Mníšek od roku 1838, a to necelých 50 let. Provedli celou řadu stavebních úprav. Zámek získal své dnešní krovy a střechy. Původní barokní střecha byla podstatně vyšší.

Pachtové se věnovali nejen rozsáhlé stavební činnosti, zastávali významné posty ve správě země, ale hlavně byli velkými milovníky hudby a traduje se, že na jejich doporučení přijel do Prahy Wolfgang Amadeus Mozart.

Říká se, že každý poddaný Jana Josefa Pachty musel umět hrát alespoň na jeden hudební nástroj. Z těch, co hráli nejlépe, si sestavil kapelu a komponoval pro ni. Ve svém pražském paláci pořádal hudební večírky, kterých se účastnili hudební skladatelé Mysliveček i Mozart.

Ve Velké slavnostní jídelně na zámku v Mníšku si můžete prohlédnout čtyři velké alegorické obrazy příslušníků rodu Pachtů. Na jednom z obrazů najdete také zmiňovaného Jana Josefa.

Pachtové jsou vymalováni jako alegorie čtyř živlů – vody, vzduchu, ohně a země. Jde o obrazy, které byly namalovány přímo do interiéru této jídelny.

Myslíte, že poznáte jednotlivé živly? Zkuste to, na prohlídce máte možnost! Klasické prohlídky začínají v 10.00 hodin a vybrat si můžete buď prohlídku reprezentačních salonů nebo soukromé pokoje posledních majitelů Kastů.

  • Ze zámku v Mníšku pod Brdy autor: foto: Yan Čelikovský, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2808/280746.jpg
  • Ze zámku v Mníšku pod Brdy autor: foto: Yan Čelikovský, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2808/280744.jpg

Děti si mohou také vybrat. Chcete vidět pohádkové loutky v životní velikosti a hračky? Přijďte na prohlídku Loutkovou v sobotu. Pokud vás zajímá tajemství třech zámeckých věží a čert, zajděte v neděli na prohlídku Tři věže.

Prohlídky jsou přizpůsobeny dětem od tří do deseti let a jsou velice oblíbené. Začínají vždy 15 minut po celé  a  můžete si je rezervovat na telefonu 318 590 261. Poslechněte si historii trochu jinak. Brána mníšeckého zámku je otevřena po celý rok.

Jana Digrinová, kastelánka