AVÍZO: Dny evropského dědictví v Mníšku pod Brdy

Od soboty 10. září do neděle 18. září se konají Dny evropského dědictví. Zámek Mníšek pod Brdy k této příležitosti otevře své trasy veřejnosti zdarma. V neděli 11. září je navíc připravena pohádka Hadí mlýn.

V sobotu a neděli 10. - 11. září si můžou návštěvnící prohlédnout na zámku v Mníšku pod Brdy soukromé pokoje posledních majitelů Kastů. Malé pokojíky jsou přeplněny předměty osobního charakteru. Vypadá to, jakoby si Kastové jen odběhli nasbírat pár hříbků do lesa a co nevidět se vrátí do svého panství. Dozvíte se o velké lásce a pevných rodinných vztazích a můžete si i tipnout, k čemu asi mohly sloužit některé předměty, které v expozici uvidíte. Délka prohlídky je 25 minut a začínáme vždycky 5 minut po půl.

V neděli je od 14.00 hodin na nádvoří zámku připravena pohádka Hadí mlýn. Je o obyčejném štěstí, slušnosti, ale také nadpřirozenu. Kdo a proč zastavil mlýnské kolo? To se právě dozvíte.

Od úterka 13. září až do neděle 18. září bude možné navštívit zdarma první prohlídkový okruh. Nádherná kaple s obrazem od Karla Škréty, velká slavnostní jídelna s obrazy Pachtů, únikový východ v Pánském salonu – určitě je co obdivovat.

Dny evropského dědictví se slaví po celé Evropě a Česká republika se přidala k této oslavě už po dvacáté. Snahou je propagovat památky a brány otevírají i takové, které jsou jinak uzavřeny. Určitě bude z čeho vybírat. Tak neváhejte a ochutnejte něco z naší bohaté historie.

Jana Digrinová, kastelánka