Soutěž benešovské knihovny O nejhezčí knižní obálku zná vítěze

Dětské čtenáře zájem o knihy neopouští. Jsou navíc ochotni přemýšlet nejen o tom, co čtou, ale také o výtvarné stránce publikace. Ukázala to literárně-výtvarná soutěž Městské knihovny Benešov nazvaná O nejhezčí knižní obálku. Určena byla čtenářům od 10 do 15 let, kteří měli za úkol nakreslit podle svých představ titulní stránku přebalu své oblíbené knihy. Starší soutěžící k tomu připojili i krátké zdůvodnění toho, proč si myslí, že je jejich výtvor lepší než originál.

Do soutěže se přihlásilo 59 čtenářů ze dvou benešovských základních škol. V nejmladší věkové kategorii, tedy mezi soutěžícími 3. a 4. ročníků základní školy, zvítězila Kateřina Skalová ze ZŠ Dukelská, na 2. místě se umístil její spolužák Tomáš Žďárský a na 3. místě Karolína Kahounová z téže školy. Druhá kategorie byla určena pro žáky 6. a 7. ročníků základní školy a opět v ní bodovala ZŠ Dukelská. Prvenství získala Martina Havelková, další místa obsadili Tereza Skalická a David Topol. Kategorii čtenářů z 8. a 9. ročníků ovládly žákyně ZŠ Jiráskova. Vítězství patřilo Pavle Němcové, na 2. místě se umístila Martina Dvořáková a 3. místo patřilo Anetě Pištěkové. Zvláštní cenu získal desetiletý David Šach, který měl jako jediný odvahu se do soutěže přihlásit sám. Ostatní soutěžní práce do knihovny doručily učitelky základních škol.

„Trochu mě mrzelo, že děti začaly kreslit obrázky, až když je popostrčily paní učitelky ve školách, že se samy bály do soutěže přihlásit. Sice k nám chodily, dívaly se na oznámení o soutěži, ptaly se na to, ale jejich zájem stoupl, až když jsem informace rozeslala do škol. Možná to někteří dostali jako domácí úkol. Proto jsme udělili zvláštní cenu klučinovi, který se jako jediný přihlásil z vlastní iniciativy,“ řekla Markéta Kalendová z dětského oddělení knihovny.

Se zájmem dětí o knihy to podle ní není tak špatné. „Z vlastní zkušenosti vím, že by hlavně menší děti četly rády, ale dlouho to nevydrží. Spíš si přečtou krátké pohádky, příběhy, obrázkové komiksy. Právě to, že potřebují hodně obrázků k doplnění textu, nás inspirovalo k vyhlášení soutěže,“ dodala Markéta Kalendová. Do knihovny sice nastoupila teprve nedávno, ale výběr knih, jejichž „obálky“ soutěžily, ji nepřekvapil. „Za krátkou dobu, co jsem v knihovně, jsem zjistila, že děti většinou nečtou knížky, které jsou určeny čtenářům jejich věku, ale vybírají si knihy pro vyšší věkové kategorie,“ dodala. Mezi vítěznými pracemi v kategorii 8. a 9. ročníků základních škol se například objevily obálky knih Astrální cestování, Stmívání a Saturnin.

Městská knihovna Benešov vyhlásila soutěž O nejhezčí knižní obálku v rámci 1. Mezinárodního týdne čtení, který se konal od 1. do 7. června 2011. Chtěla tak připomenout důležitost významu čtení pro vývoj dětí.

Jaroslava Tůmová