Kandidátem moravskoslezské ČSSD na post hejtmana se stal Novák

Petřvald - Sociální demokracii v Moravskoslezském kraji povede do voleb jako lídr Miroslav Novák. Rozhodli o tom delegáti na krajské konferenci. Dosavadní první náměstek tak nahradí současného hejtmana Jaroslava Palase, který žádnou nominaci od straníků nezískal. Navíc se v posledních měsících dostal do střetu s předsednictvem ČSSD kvůli pronájmu nemocnice v Novém Jičíně. I jihomoravský hejtman Michal Hašek dnes získal první oficiální nominaci na lídra sociálních demokratů pro příští krajské volby. Novým šéfem sociálních demokratů na Vysočině se stal Zdeněk Chlád.

Novák dosud na krajském úřadu působil jako náměstek hejtmana. Na starost měl dopravu a životní prostředí. Předtím ve funkci starosty vedl ostravský obvod Poruba. „Nominace jednotlivých politických stran není vůbec důležitá. Rozhodnou voliči. Volby jsou za rok a do té doby se může hodně stát. Pokud bychom ale ve volbách nezvítězili, považoval bych to za neúspěch,“ řekl Novák krátce po svém zvolení. Dodal, že pokud se stane hejtmanem, jeho prioritou bude získávání peněz z evropských fondů a podpora podnikatelů v Moravskoslezském kraji.

Dosavadní hejtman Jaroslav Palas nezískal od okresních organizací ani jednu nominaci. Před časem se navíc dostal do ostrého střetu s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, kterému se nezamlouval pronájem krajské nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Naopak Nováka podpořili účastníci všech okresních konferencí s výjimkou Karviné, kde se o návrhu na post hejtmana nejednalo. Jeho nominaci dalo zelenou už v polovině října i předsednictvo strany. Kromě sestavení kandidátky pro krajské volby si moravskoslezští sociální demokraté zvolili také nový krajský výkonný výbor, včetně jeho předsedy. Tím se opět stal primátor Ostravy Petr Kajnar.

ČSSD na Vysočině nově povede Chlád

Novým šéfem sociálních demokratů na Vysočině se dnes stal Zdeněk Chlád. Ve druhém kole volby zvítězil nad dosavadním předsedou a náměstkem hejtmana Liborem Jouklem. Delegáti krajské konference také vyzvali dosavadního hejtmana Jiřího Běhounka, aby opět vedl kandidátku do krajských voleb. Kandidátku pro krajské volby však ČSSD s konečnou platností sestaví až na jaře příštího roku. „Ve stejném termínu oznámíme i kandidáty pro senátní volby,“ řekl novinářům Chlád. 

O post krajského předsedy usiloval v prvním kole volby také starosta Kralic nad Oslavou Emil Dračka. Ve druhém kole zvítězil Chlád těsným rozdílem tří hlasů. Volby se zúčastnilo 113 účastníků konference, kteří mimo jiné v usnesení také ocenili dosavadní postup sociálnědemokratických poslanců při schvalování reformních zákonů. Chlád vykonával funkci krajského předsedy ČSSD už v minulých letech. Vzdal se jí v lednu 2007 pro časovou náročnost při podnikání.

Vydáno pod