Soud poslal Motičáka do vězení na 3 roky

Jihlava – Okresní soud v Jihlavě dnes uznal Romana Motičáka vinným z podvodů a poslal jej na tři roky do vězení. Stejný trest mu soud uložil i loni v lednu, krajský soud následně ale rozsudek zrušil a nařídil nové projednání kauzy. Podle obžaloby Motičák obral čtyři lidi o téměř půl milionu korun. Rozsudek není pravomocný, obhájce se na místě odvolal. Případ Motičáka souvisí s případem vydírání svědka, kterého se údajně dopustila skupina mužů pod vedením expolicisty a někdejšího šéfa Delta týmu Martina Foltýna. Podle policie si měl útok objednat právě Motičák. Všichni už byli obviněni z loupeže, obecného ohrožení a vydírání.

Motičák získal od poškozených peníze na to, aby jim zajistil právní služby, koupi auta nebo nákup pozemků od pozemkového fondu. „Byl natolik přesvědčivý, že mu ti lidé uvěřili a svěřili mu peníze bez jakýchkoliv dokladů,“ uvedl státní zástupce Kamil Špelda. „Můj klient se cítí nevinen, říká, že nic z toho nespáchal. Tady stojí tvrzení proti tvrzení, v žádném z případů nefiguruje nestranný svědek. Pokud by v civilním řízení požadovali náhradu škodu, museli by to nějak prokázat. Zatímco nyní byl odsouzen jen na základě toho, že druhá strana něco tvrdí,“ řekl dnes Motičákův obhájce Jan Ševčík.

Okresní soud loni v lednu uložil Motičákovi souhrnný tříletý trest a nařídil mu odškodnit poškozené. Motičák i státní zástupce Ivo Novák se proti rozsudku odvolali a krajský soud nařídil nové projednání. „Nelze přisvědčit závěrům soudu I. stupně, že spáchání skutku bylo beze všech pochybností prokázáno,“ stálo ve spisu jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně.

Vydírání svědka bude projednávat soud, tříčlenná skupina a Motičák čelí stejným obviněním

K novému výslechu svědků v případu podvodů mělo dojít 19. září, tehdy došlo k útoku na dům jednoho ze svědků. Foltýn muže z Jihlavska údajně fyzicky napadl a přesvědčoval ho, ať stáhne svoji výpověď. Poté u jeho domu nechal spolu s komplici dva nefunkční granáty a výhružné dopisy. Vydírání vyvrcholilo později tím, že skupina polila dveře svědkova domu benzinem a zapálila je. V tu chvíli je zadržela zásahová jednotka. Podle policie si měl útok objednat právě Motičák.

I v tomto případě Motičák trvá na své nevinně. „Můj klient tvrdí, že s tím nemá nic společného. Ze spisu také není jasné, že by se potvrdilo, že by si tento útok objednal Roman Motičák. To se zatím pouze dovozuje,“ uvedl obhájce Ševčík. Všichni už byli obviněni z loupeže, obecného ohrožení a vydírání. Mužům hrozí až osmileté tresty.

Martin Foltýn dříve působil v neoficiálním Delta týmu, což byla skupina policistů, která se údajně vyznačovala bezdůvodnou agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin.

Vydáno pod