Za krádeže luxusních aut muži stráví ve vězení 7 let

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes uložil dvěma dvaatřicetiletým mužům z Chvalčova na Kroměřížsku sedmileté tresty za krádeže luxusních vozů BMW X5 a X6. Podnikatel Roman Šváb a jeho komplic, kterým je nezaměstnaný Jiří Janek, dostali shodně sedm let vězení. Třetí obžalovaný, šestatřicetiletý pracovník ochranky Patrik Bednář, odešel od soudu s tříletým trestem podmíněně odloženým na pět let. Podílel se totiž na objasnění případu.

Podle obžaloby muži ukradli či se pokusili ukrást 17 vozidel, celková škoda tak dosahuje téměř 22 milionů korun. Hrozilo jim pět až deset let. Bednářovi soud jako spolupracujícímu obviněnému uložil trest pod spodní hranici sazby. Muž totiž popsal i činy, o kterých policisté nevěděli. Svého jednání litoval a omluvil se poškozeným i rodině. Šváb a Janek naproti tomu tvrdili, že Bednář lže.

Šváb, který byl podle státního zástupce Romana Kafky vůdcem skupiny, přiznal jen účast na neúspěšném pokusu o krádež vozu v Německu, Janek vinu odmítl úplně. V kauze jsou samostatně stíháni ještě dva další muži. Devětadvacetiletý Tomáš Dostál byl již dříve v Kroměříži odsouzen na 4,5 roku do vězení, čtyřiapadesátiletého Miroslava Reháka hledá policie na Slovensku.

BMW X6
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Podle obžaloby muži kradli vozidla od září 2009 do loňského července, a to na celém území České republiky včetně Zlínského kraje, ale také na Slovensku či v Německu. Automobily si pečlivě vybírali. Způsobená škoda je dána hodnotou aut v době jejich odcizení, pořizovací ceny byly mnohem vyšší. Podle policie muži kromě aut odcizili i věci v nich zanechané.

Jednotliví členové skupiny měli přesně rozdělené role. Při odcizení používali speciální elektronické programovací zařízení. V některých případech museli vozidla po krádeži odstavit. Obávali se toho, že auto může být sledováno naváděcím systémem či policií. 

Osm z 11 ukradených vozidel policisté našli, kromě Česka i na Slovensku, ve Francii a v Litvě. O krádež zbylých automobilů se pachatelé pokusili neúspěšně. Vedoucí skupiny Šváb je úspěšný podnikatel, spolupracující obviněný byl jeho zaměstnancem, třetí z obžalovaných Janek je uživatelem pervitinu. Pachatelé automobily údajně prodávali za 250 000 korun.