Moravskoslezští zdravotničtí odboráři se znovu ozývají

Ostrava - Odboráři z moravskoslezských nemocnic podporují akce, které na příští měsíc chystá Lékařský odborový klub (LOK). Lékařům se nelíbí, že mají od nového roku dostat přidáno jen šest a čtvrt procenta. Původní slib ministra Hegera zněl rovných deset procent.

Nechceme nic navíc, jen to, co na konci akce Děkujeme odcházíme ministr podepsal. Tak komentují moravskoslezští zdravotničtí odboráři zahájení nové kampaně. „Není to o tom, co my budeme dělat, ale spíše tady je otázka, jestli to, co podepíše ministr této vlády, je závazné, anebo neplatí v této zemi vůbec nic,“ vyjádřil se předseda LOK Moravskoslezského kraje Martin Sedláček. Odboráři prý chtějí svými veřejnými happeningy jenom nahlas připomenout, že jim ministr slíbil navýšení platu o 10 procent, ale zatím mají od ledna jistých jen šest a čtvrt a zbytek pak v průběhu roku. „Pokud my dnes vidíme, že slib se plní a bude naplněn, tak to považujeme za poměrně nepřiměřený nátlak i s ohledem na současnou ekonomickou situaci, protože to je jediná skupina zaměstnanců, které se budou zvedat mzdy,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Vedení Moravskoslezského kraje  tvrdí, že letos dostali ředitelé nemocnic i na odměny 20 milionů, příští rok jim kraj dá ještě o čtyři více. Plošné zvýšení platů všem bez rozdílu ale slíbit nemůže. „Kraj pro příští rok v rozpočtu nepočítá s navýšením platů lékařů o 6,25 procent, jak požaduje ministerstvo zdravotnictví, ty peníze v rozpočtu prostě nejsou,“ uvedla mluvčí MS kraje Šárka Vlčková.

Co chystají lékaři (zdroj: ČT24)

Lékařům ostravské fakultní nemocnice jen letos stouply platy o 19 procent. A pokud by měl ředitel splnit ministerský příkaz a od ledna všem znovu přidat, personál to pocítí. „To, co třeba dělaly dvě setry, tak to budeme muset udělat tak, aby to zvládla jedna. Budeme se dívat znovu na obsazenost postelí, na počty lékařů, kteří slouží,“ varuje ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček. Moravskoslezští zdravotničtí odboráři zatím nevědí kdy, ani kde svůj happening uspořádají. Možná se sejdou pod okny hejtmana, ale možná taky někde v centru krajské metropole.

Vydáno pod