Designblok zve na cestu do budoucnosti

Brno - Úspěšná výstava Designbloku představující budoucnost architektury zavítala do Brna. Jejím smyslem je ukázat, jak originálně je možné propojit moderní design s ekologickými technologiemi. Projekt, který iniciovalo hnutí DUHA, zaznamenal v Praze velký zájem návštěvníků a získal prestižní ocenění odborných časopisů. Na výstavě jsou k vidění například větrné mlýny připomínající rozkvetlé stromy či okouzlující křišťálové město s protékající vodou.

Čisté technologie šetrné k životnímu prostředí ve spojení s nekonvenčními nápady designérů - tak má vypadat budoucnost moderního stavitelství. „Zelené technologie a špičkový design k sobě jednoznačně patří,“ je přesvědčený ředitel hnutí DUHA Petr Machálek. Výstava je mapou zdánlivě nepodstatných, ale přesto pro další vývoj zcela zásadních detailů. Nikoliv mapou vyčerpávající nebo dávající jasné návody. „Je spíš mapou k cestám za dobrým řešením, výstavou hledající v příbězích, předmětech i obyčejných prožitcích klíč ke kvalitnímu životu i v budoucnosti,“ řekl kurátor výstavy Jiří Macek z agentury Profil Media. 

NO COMMENT: Výstava Velký atlas světa (zdroj: ČT24)

Srdcem výstavy nazvané Velký atlas světa, která toto úspěšné spojení ukazuje například na netradičních bytových doplňcích z recyklovaných materiálů, je Země připomínající nebeské těleso. Pod ním se blyští křišťálové město. Model představuje cirkulaci vody v přírodě, živlu, který je všude kolem nás, ale i v nás samotných. „Voda prochází celou krajinou, kolem našich příbytků, obtéká naše životy. Celý objekt proto tepe, jako tepe srdce světa,“ popsala autorka objektu a designéra Michaela Tomišková. 

Ekologická organizace se s pomocí výstavy snaží prosadit zákon, který rozhýbe investice do ekologických řešení, jako jsou recyklace, zateplování domů, šetrná doprava nebo podpora místní produkce potravin. „Máme zájem na tom, aby se tato moderní, chytrá a přitom pěkná řešení stala běžnou součástí života,“ doplnil Machálek. 

Výstava se v Brně „ohřeje“ až do 27. listopadu. Návštěvníci se na ni mohou přijít podívat do 4AM/Galerie architektury ve Starobrněnské ulici.