V bohumínských železárnách a drátovnách se lidé bojí o práci

Bohumín - Stávka nebude. Odboráři bohumínských železáren a drátoven zůstávají přesto ve stávkové pohotovosti. Podle nich může o práci v podniku přijít až 200 lidí. Komunikace s vedením společnosti je podle nich stále složitá. Jeho zástupci se nechtěli vyjádřit ani České televizi.

Bohumínské železárny a drátovny obchází strach a nejistota z budoucnosti. Situace se nezlepšila ani po jednání odborářů se zástupci představenstva firmy. „Akciová společnost se roztříští a od 1. ledna příštího roku vzniknou tři samostatné akciové společnosti - Viadrus, Drátovenský závod a Energetika,“ uvedl odborář ŽDB Group Jiří Jaškovský. Že se železárny a drátovny rozdělí od nového roku na tři společnosti, je zatím jediná jistota, kterou její zaměstnanci mají. Kolik lidí přijde o práci, nikdo netuší. Odboráři odhadují, že jich bude více než 200. „Nechceme to komentovat, je to interní záležitost,“ vyjádřil se předseda představenstva Karel Komárek.

Odbory ŽDB - co dál? (zdroj: ČT24)

Ačkoli podle informací odborářů dostalo za posledních pět týdnů výpověď přes 200 zaměstnanců, pracovní úřad žádné hromadné propouštění nezaznamenal. „Nemáme zatím žádné informace o hromadném propouštění v Bohumíně a podle zákona o zaměstnanosti by nám to měli oznámit, pokud k takovému kroku sáhnou,“ řekla ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová. Jasněji o své budoucnosti by mohli mít podle odborářů zaměstnanci Železáren a drátoven Bohumín během několika týdnů.