Už dvanáct let se čeká na rozsudek v kauze zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny

Ostrava - Na nový rozsudek čekají zakladatelé zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny - ten za 12 let pořád nepadl. Kampelička patřila v devadesátých letech k největším v České republice. Třináct tisíc klientů tehdy svěřilo družstvu téměř jeden a půl miliardy korun.

Ani dvanáct let po krachu Českomoravské družstevní spořitelny není jasné, kdo za pád kampeličky nese zodpovědnost. Už před čtyřmi lety poslal soud zakladatele Českomoravské družstevní spořitelny Petra Bezruče do vězení na osm let a další členy vedení záložny čekalo ve vězení pět a šest let. Odvolací soud ale našel v rozsudku chyby a případ vrátil zpátky do Ostravy. „Je poměrně složité vyjadřovat se k příčinám toho, proč to dosud není skončeno. Já si myslím, že je to otázka na někoho jiného,“ řekl státní zástupce Martin Brzobohatý.

Po 12 letech bez rozsudku (zdroj: ČT24)

Kvůli častým nemocem obžalovaných nebo jejich obhájců musel soud jednání neustále odročovat. Všech osm obžalovaných odmítá jakoukoliv zodpovědnost za finanční potíže, kvůli kterým záložna zkrachovala. „Momentálně se soud zabývá návrhy na doplnění dokazování,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmová. Kdy padne u krajského soudu v pořadí druhý rozsudek v kauze Českomoravské družstevní spořitelny, zatím není jasné.