Do Jihlavy včera přijel svatý Martin

Jihlava - Jihlavou v sobotu večer projel svatý Martin na bílém koni. Sníh nepřivezl, ale tradiční akce opět přilákala do centra města tisíce návštěvníků.

Zlaté mince rozhazoval plnými hrstmi, doprovázel ho mimořádně dlouhý průvod a sledovaly ho i přes nepříznivé počasí tisícovky lidí. Takový byl letošní svatý Martin v centru Jihlavy. Finančně i organizačně nákladná akce se konala v Jihlavě už podeváté. „Ono to docela stojí hodně peněz, tak vždycky musí být někdo štědrý dárce, kdo to zaplatí, jako byl štědrý ten sv. Martin štědrým dárcem,” dodává hlavní organizátor akce Milan Kolář a pochvaluje si, jak se letos průvod povedl.

O tom, že svatý Martin v Jihlavě skutečně pobýval, se píše v několika jihlavských pověstech. Ty vysvětlují i zdejší tradici přípravy martinského pečiva: „K téhle bráně přijel, tady ho kovář okoval, ale on tu podkovu zahodil, protože neměl jakoby na zaplacení, od té doby se tu pečou martinské rohlíčky,” vysvětluje Kolář.

Přes nepřízeň počasí se k průvodu sešly tisíce lidí. Mezi jednotlivými postavami průvodu nechyběl ani zástupce města v dobovém kroji: „Pan Milan Kolář jako organizátor této akce vyzval všechny radní, všech jedenáct radních, aby se zúčastnili průvod, bohužel jediný, kdo měl čas, jsem byl já, takže tady reprezentuji radnici,” směje se náměstek primátora Radek Vovsík. V martinském průvodu se předvedli bubeníci, kejklíři, měšťané, ale i prostý lid nesoucí symboly hojnosti nebo smrti. Letos poprvé se objevili také malí havíři. Akci dodal efektivní zakončení velký ohňostroj.

Svatý Martin na bílém koni má Jihlavou projet také v příštím roce. Všichni věří, že to tentokrát bude se vším všudy, tedy i se sněhem.