Školáci ze Stonařova mrznou ve staré tělocvičně

Jihlava - Stovka školáků ze Stonařova na Jihlavsku musí cvičit v nevyhovující tělocvičně. Dřevěná budova sto metrů od školy nesplňuje hygienické normy, navíc nejde vytopit, a tak děti při tělocviku mrznou. Obec na novou halu peníze nemá a bojí se, že hygienici dřevěnou tělocvičnu zavřou. Zatím musí školáci cvičit v teplém oblečení.

„Je to nouzový stav, jsme si toho vědomi, hygiena také, ale nemáme jinou alternativu, musí to být tak, jak to je,” říká ředitel základní školy ve Stonařově Zdeněk Zdražil. Starosta obce František Plavec (ODS) chce sice postavit halu novou, peníze ale nemá. „Náš rozpočet je 10 milionů korun a hala by stála 30 milionů. Na to nemáme vlastní prostředky.” Oslovení poslanců s prosbou o pomoc skončilo bez výsledku. Loni poslal starosta na ministerstvo financí žádost o peněžní pomoc, dodnes ale žádnou odpověď nedostal.

Pokud by měla škola dostatek peněz mohla by začít stavět téměř okamžitě, říká ředitel. Určitou naději mu dává Ministerstvo financí. „Brzy budou vyhlášeny nové programy pro oblast školství, a tam bude jedním z kritérii havarijní stav objektů,” uvedl jeho mluvčí Ondřej Jakob. Tento postup podporuje i hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil (ODS): „Je právě na ministerstvu buď financí nebo školství, aby s tím spolufinancováním pomohli.” Pokud se peníze podaří sehnat, bude multifunkční hala sloužit nejen místním školákům, ale i občanům 14 okolních obcí. I proto chce starosta o státní peníze bojovat dál.