Hudební festivaly bojují s nedostatkem peněz

Vysočina - Na Vysočině začínají koncem června tradiční prázdninové festivaly. Jejich počet rok od roku stoupá, stejně jako počty návštěvníků. Organizátoři se však musí potýkat s nedostatkem peněz. Příkladem může být Rej noci svatojánské v Lipnici nad Sázavou, který by se bez sponzorů ani po letech neobešel.

„Nekomerční kulturu je prostě potřeba podporovat, my jsme dostali grant z Vysočiny," říká zpěvák a kytarista skupiny Hudba Praha Michal Ambrož o projektu, který vypracovali. Bez peněz a kamarádů by podle něj dvoudenní festival nebyl. Zájem o festivaly přitom u návštěvníků různých generací stoupá.

„My jsme rádi, za každý festival, na který nás pozvou, žádnou selekci neděláme a snažíme se objet co nejvíc, co zvládnem,” uvedl zpěvák kapely Post - it Czenda.

Kraj Vysočina vypisuje každoročně grantové programy na kulturní regionální i nadregionální akce. Mezi pořadatele rozdělil kraj letos dva miliony korun. Další granty budou k dispozici až příští rok. I letos bude na Vysočině o prázdninách desítka festivalů. Mezi ty největší patří Rocková Lipnice a Prázdniny v Telči.

Vydáno pod