Brazilský karneval ovládl Uherské Hradiště

Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti to v neděli večer vypadalo skoro jako v Riu de Janeiru. První víkend Letní filmové školy se nesl v duchu brazilské hudby i filmu. Program věnovaný brazilské kinematografii zakončil karnevalový průvod, který prošel centrem města. Do noci se v rytmu samby tančilo od Smetanových sadů až po blízké Kolejní nádvoří.

Desítky tanečníků a bubeníků se o půl osmé vydaly od kina Hvězda, kde probíhá většina festivalového programu, do historického centra Uherského Hradiště. Sledovalo je a provázelo několik tisíc lidí. Město, zvyklé spíše na průvody ve slováckých krojích, přijalo exotickou změnu s nadšením. Tančící dav nemohlo nic zastavit. Pro většinu přihlížejících byl karneval příjemným doplňkem letní dovolené, pro jiné zajímavou exkurzí do hlubin jihoamerické kultury.

„Doufám, že účastníci Letní školy, obyvatelé města Uherské Hradiště, zažijí aspoň trošku atmosféry, která zřejmě je obdobná v Riu. Nemáme teda pochopitelně velké loutky ani alegorické vozy, ale máme skutečné tanečníky z Brazílie a tanečnice,” řekl České televizi ředitel LFŠ Jiří Králík.

Téměř hodinový průvod městem skončil u areálu bývalých jezuitských kolejí. Na jejich nádvoří pak program pokračoval koncertem. Karneval se připravoval na tanečním workshopu vedeném sdružením Tam-Tam Batucada, samotný průvod pak vedla skupina Afoxé Loni. Průvodu se zúčastnilo na třicet profesionálních tanečníků v tradičních pestrých kostýmech.

Po průvodu městem následovala noc plná brazilských rytmů v areálu bývalých jezuitských kolejí. Návštěvníci tu mohli vidět hned tři projekty – kapelu Axial, která se zabývá fúzí brazilské samby a elektronické taneční hudby, taneční skupinu Afoxé Loni a pražskou formaci Tam - Tam Orchestra.