Svátek židovské kultury počtvrté hostí Třebíč

Třebíč - V Třebíči dnes začal festival židovské kultury Šamajim. Až do soboty tak ožije židovská čtvrť a Zadní synagoga řadou koncertů, výstav, divadel i filmových a tanečních představení. Oblíbený festival se v Třebíči koná už od roku 2004.

Hrou na roh africké antilopy a vernisáží výstavy ilustrátorky Evy Milotové zahájili ve čtvrtek odpoledne v Třebíči letošní ročník festivalu židovské kultury Šamajim. „Festival ukazuje, jaká židovská kultura je, jak je dobrá. Lidi to začíná zajímat. A z toho já mám hrozně velikou radost,” říká Marta Kottová, místopředsedkyně Českého osvětimského výboru.

Na své místo v třebíčské Zadní synagoze se po více než třiašedesáti letech vrátí během sobotního programu festivalu také původní pergamenový svitek Tóry. „To je vlastně modlitba, která odtud zmizela za druhé světové války a byla objevena v Anglii,” vysvětluje hlavní pořadatelka festivalu Hana Štěpničková.

Návštěvníky festivalu čeká kromě koncertů, tanečních vystoupení nebo výstav také např. přenocování v synagoze, ochutnávka košer alkoholických nápojů nebo luštění nápisů na židovských náhrobcích. Proč takový program a židovská kultura lidi vlastně láká? Spisovatel Arnošt Lustig má jednoduchou odpověď: „Židé jsou romantická záležitost moderní společnosti.” Podle starosty Třebíče Ivo Uhera se navíc jeho město může pyšnit památkami UNESCO, židovskou čtvrtí a židovským hřbitovem.