Mikulov bojuje s kamiony

Mikulov - Mikulov na Břeclavsku se potýká s kamiony a jejich řidiči. Město je přes víkendy zahlcené zaparkovanými nákladními auty. Silniční zákon jim totiž o prázdninách během víkendu omezil pohyb po silnicích. Řidiči tak parkují, kde se dá.

V sobotu ráno je silnice mezi Brnem a Mikulovem téměř prázdná a bez kamionů. Mikulov je ale v obležení nákladních aut. Příhraniční město, které chce o víkendu lákat turisty na památky, pálavskou krajinu a víno, se mění v jedno velké parkoviště.

Návštěvníkům se Mikulov líbí, kamiony však ne. Německý turista se diví: „Nedokážu to posoudit, kamionů je tu hodně a to je škoda.” Může za to víkendové omezení, kamiony v pátek večer a v sobotu dopoledne nesmí na silnice, a tak parkují všude, kde se dá. Podle starosty Mikulova Rostislava Koštiala nerespektují dopravní předpisy, zabírají místo turistům a autobusům. Ředitel Městské policie Jiří Hamerník doplňuje: „Kamionů je tu často sto dvacet i sto padesát. Parkují v zákazech zastavení, v zákazech stání, mnohdy i v křižovatkách.”

Ani pokuty příliš nepomáhají, argumenty řidičů jsou jasné, někde zastavit musí. Říkají, že s parkováním je tu problém, místa je málo. Když přejedou hranici, nemají kde zaparkovat. Lidé v Mikulově si zase stěžují, že řidiči kamionů dělají jen nepořádek. Vyhazují všechny věci, prázdné lahve, odhazují zbytky nádob a dokonce si udělají i potřebu.

Mikulovská radnice za úklid utratila už desetitisíce korun. Řešení problému je ale přesto v nedohlednu. Rostislav Koštial ujišťuje: „Prověřujeme legislativní možnosti. Zjišťujeme, kam bychom je mohli odklánět, kde bychom mohli vybudovat, třeba placené, stanoviště.”

V Mikulově doufají, že jim problém s kamiony pomůže vyřešit rozšíření stávající silnice na Vídeň o další pruhy. Při tom by se totiž měly vybudovat i nové odstavné plochy. Mikulovští očekávají, že si alespoň trochu oddechnou po prázdninách, kdy budou moci kamiony v pátek a sobotu znovu jezdit celý den. Jak to bude s omezením jízdy kamionů do budoucna, zatím není jisté. Ministerstvo dopravy autodopravcům slíbilo, že jim vyjde vstříc a režim zmírní. Například Strana zelených ale chce ještě přísnější zákaz a existují i návrhy o rozšíření prázdninového režimu na celý rok.

Petr Malý