Na Vysočině proti větrným elektrárnám

Jihlava - Kraj Vysočina chce zastavit anebo alespoň omezit výstavbu větrných elektráren na svém území. Považuje za nesystémové, aby jejich počet dál rostl. Úředníci chtějí také lidem vysvětlovat výhody a nevýhody využití větrné energie.

Výhrůžky a naschvály kvůli větrným elektrárnám jsou na denním pořádku na mnoha místech Vysočiny. Příkladem je spor sousedících obcí Lípa a Úhořelka na Havlíčkobrodsku. „Vedlejší obec Úhořelka odsouhlasila záměr výstavby, který by měl být asi 632 metrů od našich prvních objektů,“ objasňuje příčinu sporu starosta Lípy Jiří Kunc. „Vyhrožování, že se nám bude špatně žít, pokud to schválíme, je do nebe volající,“ oponuje starostka Úhořelky Marie Brodinová.

Desítky obcí a občanských sdružení požadují prostřednictvím svých krajských zastupitelů nezávislou odbornou studii o vhodnosti výstavby větrných elektráren v kraji. „Zasáhnout musí minimálně tím, že nedoporučí obcím do doby, než vznikne koncepce, uzavírat smlouvy na výstavbu větrných elektráren,“ definuje úlohu kraje v této kauze Zuzana Samková z Občanského sdružení Krajina pod Javořicí.

Hejtman Vysočiny přiznal, že kraj nemá dobře zpracovanou územně energetickou koncepci v souvislosti s větrnou energií. „Zda náhodou přínos té čisté energie není daleko menší než to, co nám mohou větrníky v souvislosti s poškozením krajinného rázu a vysočinské přírody přinést,“ zamýšlí se hetman Miloš Vystrčil.

Zastupitelé Vysočiny proto připravují opatření, která by zabránila živelné výstavbě větrných elektráren v kraji. O zákazu, který je například v Libereckém a Plzeňském kraji, zatím zastupitelé neuvažují.