V Brně začal hudební festival Moravský podzim

Brno - V pátek 21. září odstartoval 42. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Moravský podzim. Podtitulem je letos "Sladký dech přírody". Zahajovací koncert letošního Moravského podzimu patřil Slovenské filharmonii a Slovenskému filharmonickému sboru. Pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského zazněla Polní mše Bohuslava Martinů a velkolepá nestárnoucí Carmina Burana Carla Orffa.

"Jsou to vůbec nejnáročnější skladby repertoáru. Carmina Burana je velké dílo s velkým smíšením sborem a sólisty, Polní mše Bohuslava Martinů je pak takovou intimní zpovědí,„ vysvětluje Svárovský. “Carmina Burana má úžasnou atmosféru. Přestože se tam moc nezpívá, je to velmi těžké," dodává sopranistka Adriana Kohútková.

Vedle 4 symfonických orchestrů z Prahy, Brna, Bratislavy a Walesu vystoupí vokální soubory, instrumentální sólisté, smyčcové a klarinetové kvarteto, soubor bicích nástrojů. Součástí festivalu je i Pódium nových talentů, kde se představí vycházející hvězdy.

„Dramaturgie letošního ročníku sahá od rozhraní gotiky a renesance až po ty nejsoučasnější skladby,“ představuje letošní festival jeho dramaturg Jiří Beneš.

Moravský podzim ovládne 5 brněnských scén - divadel a kostelů, na kterých se odehraje celkem 17 koncertů, jejichž hlavním tématem bude příroda.