Puklina ve skále děsí obyvatele Třebíče

Třebíč - Obyvatele Třebíče děsí nová puklina ve skále. Zřítí se obrovský skalní blok na chodník u řeky, nebo je v klidu a lidé se nemusejí ničeho bát? To je otázka, kterou si klade nejeden obyvatel nebo návštěvník Třebíče při pohledu na nově objevenou trhlinu ve skále.

Puklina se nachází přímo v centru města, navíc v turisticky atraktivní lokalitě Masarykovy vyhlídky. Odborníci proto začali puklinu podrobně sledovat. „V tom masivu se nachází poměrně velká štěrbina. Je dlouhá asi jeden metr a široká několik centimetrů,“ popisuje hrozící nebezpečí mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

Skály v Třebíči se pravidelně zpevňují už od roku 1993. Ohrožena byla také památka UNESCO - Židovská čtvrť, kde právě v tomto týdnu zpevňování skal končí. „Ode dneška už by tady nemělo docházet k ohrožování osob a aut na parkovišti,“ tvrdí odborník na zpevňování skal Martin Žanda. Odborná firma se proto přesouvá k podezřelé štěrbině do lokality Masarykovy vyhlídky pod sídlištěm Hrádek. Na ni už poukazují také sprejeři.

Jejím primárním úkolem je zjistit, zda štěrbina nevykazuje pohyb. „Budeme osazovat měřicí body, takže ještě nevíme, zda je nebezpečná, či zda tam dochází k nějakým posunům, to se teprve uvidí,“ naznačuje kroky firmy Martin Žanda.

Sledování této štěrbiny potrvá přibližně rok, teprve potom odborníci řeknou, zda skutečně dochází k ohrožení lidí a bude potřeba i tuto skálu zpevnit.