V Polné zruší policejní služebnu - místní s tím nesouhlasí

Polná - Policie na Jihlavsku připravuje pro příští rok zásadní změny. Například v šestitisícovém městě Polná zruší obvodní oddělení a přestěhuje ho do mnohem menších Luk nad Jihlavou. V Polné jsou zděšení a chtějí za záchranu policie ve městě bojovat.

Polná, město na Jihlavsku má necelých šest tisíc obyvatel. V mikroregionu Polensko žije 14 lidí. Zdejší obvodní policejní oddělení se má stěhovat do mnohem menšího městysu Luka nad Jihlavou. Důvod? Město pro policii nenašlo lepší budovu. „Stávající objekt je zcela nevyhovující, nelze tam provádět úpravy,“ vysvětluje záměr okresní policejní ředitel Josef Bačkovský. Pro starostu Polné Jindřicha Skočdopole je pro zcela nepochopitelné, že by se měla policie stěhovat do Luk nad Jihlavou a považuji to za nelogické a neúčelné.

Starosta Polné se chystá do Brna za krajským policejním ředitelem a chce za obvod v Polné bojovat i u policejního prezidenta. Hlas místních obyvatel je jednoznačný. Podle nich by měla policie v Polně rozhodně zůstat. Okresní policejní ředitel svůj záměr stěhování hájí tím, že se z Luk nad Jihlavou bude spádové území lépe obhospodařovat a tvrdí, že přístup města k žádostem policie byl dříve hodně vlažný. „Priority města byly jiné, než zabezpečit odpovídající zázemí pro Policii ČR,“ říká okresní ředitel. „Tam ale používáme veřejné prostředky, které by měly být používané na stavby města,“ oponuje Skočdopole.

„My jsme neusilovali o to, aby v Polné policie nebyla. My jsme usilovali o to, aby služba policie v Lukách byla lepší než teď,“ uvádí starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wőlfl. Pokud policie svůj záměr definitivně potvrdí, přestěhovalo by se do Luk nad Jihlavou obvodní policejní oddělení už v příštím roce.