Hygienici: Na jižní Moravě přibývá lidí s respiračními infekcemi

Brno - Na jižní Moravě pravděpodobně začíná přibývat lidí s respiračními nemocemi. Z aktuálních čísel o počtech pacientů, kteří přišli s nachlazením k lékaři, to vyvozují hygienici. Ačkoli v tomto týdnu byl Silvestr a volný Nový rok, kdy více lidí pravděpodobně zůstalo s chorobou doma, dosáhla nemocnost 1500 lidí na 100.000 obyvatel. Při 2000 nemocných mluví odborníci o epidemii.

„Ve věkové skupině předškoláků, která je velice signifikantní, jsme dosáhli nemocnosti vyšší, než byla v období před Vánoci,“ řekla ČTK Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice v Brně. U nemocnosti na malých dětech lze podle odbornice vývoj nemocnosti sledovat nejlépe. Lze předpokládat, že s malými dětmi jdou rodiče při horečkách k lékaři a nehledí na volno ani třicetikorunový poplatek.

Epidemiologové zatím na jižní Moravě nezaznamenali pravou chřipku. Infekce, které se šíří, jsou způsobeny jinými než chřipkovými viry. Podle Vaverkové se projevují teplotami kolem 38 a 39 stupňů, rýmou, kašlem, někdy průjmy a zvracením. „Uzdravení je však rychlé,“ řekla Vaverková s tím, že děti mohou příznaky nemoci trpět asi tři dny.

Hygienici odhadují, že v příštích týdnech bude nemocnost stoupat. Aktuální čísla označila Vaverková za zkreslená. „Další týden už by to mělo být odpovídající realitě,“ dodala.