Tisíce lidí dnes v Brně obdivovaly automobilové veterány

Brno - Rekordních 4200 lidí si dnes na brněnské výstaviště přišlo prohlédnout automobilové veterány. Na tradiční Motortechně sháněli majitelé historických aut náhradní díly, ostatní se strojům obdivovali. Hlavní atrakcí byla replika vozu vynálezce a automobilového pionýra Siegfrieda Marcuse.

Originál je jedním z nejstarších aut na světě a velkou část součástek vyrobili v adamovských strojírnách, řekl dnes ČTK pořadatel Lubomír Slavíček.

„Originál byl vyroben v někdejším Rakousku-Uhersku a je ještě starší než Tatra Prezident,“ řekl Slavíček. Dnes je uložen ve vídeňském technickém muzeu. Replika, s níž dnes do Brna vystavovatelé přijeli, je plně funkční. Přímo v areálu ji dnes majitelé nastartovali a předvedli krátkou jízdu.

Tradiční Motortechna začínala v 80. letech jako akce, na níž se scházelo několik málo nadšenců opravujících stará auta. Před několika lety ale museli pořadatelé ze stadionu v Brně-Lesné přesídlit kvůli nedostatku místa na výstaviště. Nyní již na akci přijíždějí motoristé z okolních zemí; tentokrát nechyběli Slováci, Poláci, Rakušané ani Maďaři, řekl Slavíček.

Na Motortechně je k dostání vše, co si majitel veterána umí představit. Prezentují se i firmy, které prodávají vraky starých aut a které jsou z nich schopny udělat ozdoby silnic. Cena rekonstrukce se může vyšplhat na milion korun.

Vydáno pod