Na Břeclavsku vrcholí vinné trhy

Valtice - Valtické vinné trhy jsou nejstarší a největší přehlídkou vín u nás. 146 vinařských firem z České republiky i ze zahraničí a přes 5 tisíc návštěvníků - to je 41. ročník Valtických vinných trhů, které jsou považovány za nejprestižnější výstavu vín.

„Máme takový slogan, že kdo se zúčastní valtických vinných trhů, jakoby si zahrál Wimbledon,“ sdělil Jan Otáhal, mluvčí Valtických vinných trhů. Všechny vzorky pro Valtice hodnotilo tři dny 100 degustátorů a ti vybrali vítěze. Mezi bílými víny se jím stalo Chardonnay ročník 2007 z Vína Mikulov.

„To Chardonnay mělo výrazné kyselinky a bylo harmonické, ten ročník byl ideální pro tuto odrůdu,“ nechal se slyšet Jaroslav Osička, předseda odborné komise Valtických vinných trhů. Šampiónem červených vín se stal Cabernet Moravia pozdní sběr ročníku 2007 z rodinného vinařství Sedlák Velké Bílovice. Jak popsal Jaroslav Osička, byl příjemně kořeněný a šlo se o lehčí typ ovocného vína.

Celkem bylo ve Valticích uděleno v dalších kategoriích 9 velkých zlatých medailí. 30 nejvýše hodnocených vín z letošní přehlídky bude navíc nominováno k účasti na Salonu vín České republiky.