Při požáru v Brně zemřel nejméně jeden člověk

Brno - Desítky hasičů likvidovaly v noci požár v areálu bývalého podniku Zetor v Brně. Oheň zachvátil dělnickou ubytovnu, kterou zcela zničil, a sousední objekt. Čtyři lidé se zranili, třicet muselo být evakuováno. Tři lidé jsou nezvěstní, tělo jednoho z nich již vyšetřovatelé pod troskami našli. Pitva by měla objasnit, zda se jedná o ostatky pouze jednoho člověka. Škoda se předběžně odhaduje na deset milionů korun. Příčina neštěstí se vyšetřuje. Podle neoficiálních informací policie již zadržela podezřelého.

Zadrženým podezřelým je údajně slovenský dělník, který na ubytovně několikrát vyhrožoval, že pokud ho kvůli problémům, které dělal, vyhodí, budovu zapálí. Informaci ale policie zatím oficiálně nepotvrdila.

Nezvěstnými jsou dva čeští a jeden bulharský dělník. Spáleniště již prohledali policisté, jednoho z pohřešovaných našli. Údajně se jedná o bulharského dělníka, kterého měli svědci v době požáru v okolí ubytovny zahlédnout. Z nálezu ale není patrné, zda se nejedná o ostatky více lidí. Více objasní zřejmě až pitva, která je nařízena na zítřek.

Dva muži před ohněm vyskočili z okna, jeden si pohmoždil hrudník, druhý páteř a zlomil si ruku. Třetí zraněný muž utrpěl popáleniny a nadýchal se zplodin. Čtvrtým zraněným je asi padesátiletý muž, který také při neštěstí vyskočil z prvního patra hořícího objektu. Cítil se dobře, a proto z areálu odešel, potíže u něj nastaly až později.

V ubytovně, která je ale na katastru vedená jako sklad, přebývali převážně cizinci - Slováci, Ukrajinci nebo Bulhaři. Hned po vypuknutí požáru se začalo mluvit o tom, že budovu zapálil jeden z problémových nocležníků. Dělníci strávili noc nakonec v ubytovně nedalekého hasičského učiliště.

Poslední velký požár dělnické ubytovny se v Brně stal v březnu 2004 v Brně-Bystrci. Zahynuli při něm čtyři lidé. Požár zavinil v nedbalosti jeden z dělníků poté, co po vypití osmi piv usnul ve svém pokoji se zapálenou cigaretou. Byl za to potrestán tříletým vězením s podmíněným odkladem na pět let.