V Prostějově vyroste elektrárna na plyn

Prostějov - Na okraji prostějovské průmyslové zóny vyroste paroplynová elektrárna. Za zhruba dvě miliardy korun ji postaví společnost Moravia Energo. Podle plánu vedení firmy by elektrárna měla být kompletně hotová na podzim roku 2010.

„V Prostějově postavíme dvě zařízení. Jedním bude špičkový zdroj, který bude sloužit společnosti ČEPS k vyrovnávání výkyvů v síti, druhým takzvaný paroplynový cyklus. Celkový výkon obou zařízení bude 140 megawattů,“ upřesnil předseda představenstva společnosti Moravia Energo Bohuslav Bernátek. Doplnil, že firma chce elektřinou zásobovat zejména průmyslovou zónu, teplem zřejmě i obyvatele Prostějova.

Pozemky, na kterých bude nová elektrárna stát má Moravia Energo již zajištěné. Její vedení dnes podepsalo s prostějovskou radnicí smlouvu o koupi 1,2 hektaru půdy v průmyslové zóně. Se stavbou začne příští rok na jaře. Špičkový zdroj dokončí na začátku roku 2010, paroplynová elektrárna by měla být v provozu od podzimu téhož roku.

Se stavbou paroplynových elektráren, které představují ekologičtější způsob výroby elektřiny než například tepelná zařízení, počítá i energetický gigant ČEZ. První plynová elektrárna by měla vyrůst v roce 2013 v Poděbradech, další projekt podobného zařízení v Ústí nad Labem chce společnost realizovat o rok později.

Vydáno pod