Připadne brněnský vojenský soubor Ondráš ministerstvu kultury?

Brno - Hlasitý odpor vyvolalo úřednické rozhodnutí zrušit brněnský vojenský soubor Ondráš. Argument z jižní Moravy - je to nepřehlédnutelný reprezentant země v cizině a zůstane po něm prázdno, které není čím zaplnit. Z ministerstva obrany se tak Ondráš stěhuje na ministerstvo kultury.

Náš pantáta s panímámou - to je název vystoupení, kterým muzikanti Ondráše sklízeli úspěchy v Japonsku, Izraeli, i ve Spojených státech. Jenže Ondráš v armádě končí. Ministerstvo obrany teď totiž šetří, prioritu mají zahraniční bojové mise. Ministryně obrany Vlasta Parkanová se nechala slyšet, že folkloristický soubor opravdu nemá s armádou mnoho společného.

Mluvčí souboru Ondráš Hana Maděrová ministerské rozhodnutí respektuje. Kauza vyústila až v roztržku mezi ministryní a generálním štábem. Kvůli atraktivitě souboru chtěli vojáci Ondráše zachovat a zrušit místo toho posádkovou hudbu v Hradci Králové. Ministryně obrany jim plány na reformu vojenských kapel změnila.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek potvrdil, že došlo k určitým změnám v některých posádkách. V Praze končí posádková kapela a část se přičlení k ústřední hudbě, ministerstvo také ruší vojenskou konzervatoř v Roudnici nad Labem, která za 85 let existence vychovala přes 4000 hudebníků. Armáda tak ročně ušetří kolem 20 milionů korun, přibližně stovka muzikantů ale skončí. Soubor Ondráš má ale přece jen naději na další existenci.

O dalším osudu Ondráše jednala ministryně obrany s ministrem kultury. Jeho fungování pod křídly státu ale naráží na zásadní problém - kde vzít v rozpočtu peníze. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) sdělil, že jeho ministerstvo na to peníze mít rozhodně nebude. Alternativou by prý bylo, kdyby soubor zřizoval Jihomoravský kraj. Rušení Ondráše už vyvolalo ohlas i mezi příznivci folkloru. Petici za jeho záchranu zatím podepsalo na 4000 lidí.