Archeologové našli nejstarší pozůstatky trvalého osídlení Boskovic

Boskovice (Blanensko) - V uplynulých týdnech objevili archeologové v Boskovicích na Blanensku pozůstatky po nejstarším trvalém osídlení oblasti. Jedná se o pozůstatky dřevěných budov zničených rozsáhlým požárem ze 13. století. Vědci je nalezli při záchranném výzkumu na centrálním boskovickém Masarykově náměstí. O osídlení z těchto dob se vědělo z dochovaných písemných pramenů, doklady o trvalém osídlení ale dosud chyběly.

Podle Zuzany Pančíkové z Muzea Boskovicka jde o důležitý doklad nejstaršího městského osídlení. „Z nálezů lze usuzovat, že současné Masarykovo náměstí bylo již před staletími centrem tehdejší zástavby tvořené srubovými domy,“ řekla Pančíková.

Boskovice patří na jižní Moravě k nejstarším osídleným oblastem. Po několik staletí byly v držení pánů z Boskovic - jednoho z nejmocnějších šlechtických rodů na Moravě. V době, ze které pocházejí nejnovější archeologické nálezy, začal na kopci nad městem vznikat nyní turisty hojně navštěvovaný hrad.

Pozůstatky dřevěných budov se našly v místě, kde je již od šedesátých let na Masarykově náměstí proluka. Dlouhou dobu sloužila také jako tržnice. Prostor bude nyní opět zastavěn.

Archeologům se podařilo najít také dvě mince, které nebyly dosud očištěny a identifikovány. Vědci dále objevili i nástroje pravěkých lovců a Keltů.

Vydáno pod