Hrad Bítov zpřístupnil obnovenou historickou kuchyni

Bítov (Znojemsko) - Hrad Bítov na Znojemsku láká v letošní sezoně na obnovenou historickou kuchyni. Využívali ji již počátkem 19. století majitelé objektu ze šlechtického rodu Daunů. O století později ji baron Jiří Haas změnil na kuchyni pro své miláčky - smečku asi 200 psů, o které pečovalo asi 15 lidí.

„O prohlídku kuchyně je velký zájem. Je v ní původní krb, v němž se rožnilo maso. Postavili jsme v ní i repliku zničených kachlových kamen,“ řekl bítovský kastelán Jan Binder.

Nejzajímavějším kusem kuchyňského nábytku je skříňka, o níž jen málokdo ví, že je to lednička. Využívána byla počátkem 20. století. Není elektrická. Maso v ní bylo zamraženo za využití ledu ze sklepů Břitové věže. V zimě v nich byl led uskladňován a následně využíván k mražení až do pozdního léta, kdy roztál.

50 vycpaných psů 

I když se z původní šlechtické kuchyně stala vývařovna pro psy, zařízení rozhodně neztratilo na svém lesku. Baron Haas si totiž svých psů nesmírně cenil. Zvířatům se vařily pochoutky. Každý ze psů měl svůj ručník a byl pravidelně koupán. Haas si nechal své největší miláčky vypreparovat. Kolekce 50 vycpaných psů je dosud na hradě a patří u unikátním sbírkám.

Bítov je jedním z nejstarších hradů v Česku. První písemná zmínka o něm pochází již z roku 1061. Původně byl hrad jedním z nejdůležitějších center Moravy. Zajímavostí je tamní zbrojnice chorvatsko-slavonsko-dalmatského šlechtice Mikuláše Zrinského (1515 až 1566) tvořená desítkami nejrůznějších zbraní. Hrad ročně navštíví asi 60.000 turistů.