Tristní výsledky kontroly dálkových autobusů

Brno - O víkendu naprosto propadla řada řidičů dálkových autobusů při namátkových policejních kontrolách. Policisté, celníci i jednotky Centra služeb pro silniční dopravu je kontrolovali hned na sedmi místech v republice. Již brzy ráno čekaly kontroly na autobusy, které se vracely se zájezdy ze zahraničí. Policisté se zaměřili především na váhu, technický stav vozidla, dodržování odpočinku řidičů a doklady.

Jeden z kontrolních bodů byl na hraničním přechodu Hatě u Znojma.  Ve čtyři hodiny ráno sem přijíždějí první autobusy ze zahraničí. Jde především o polské turisty, kteří se vracejí z dovolených. První autobus a hned velký problém. Polští řidiči nedodrželi dobu řízení a odpočinku, měli prasklé přední sklo a cestující nebyli připoutaní. „Buď složíte kauci 30 000 korun, nebo nebudete pokračovat dál,“ vynáší po zevrubné kontrole verdikt jeden z policistů.

Autobus mířící z Chorvatská do Ostravy byl zase o něco těžší. Z Hatí proto řidič odjel i přes protesty hned bez desítky cestujících a dvou tisíc korun. „Firma si musí stanovit, kolik lidí můžeme vozit a kolik ne,“ hájí se český řidič autobusu.

A podobné výsledky zaznamenaly i kontroly na parkovišti za Mikulovem. Každý druhý řidič porušil předpisy. „Velmi často se setkáváme s tím, že jsou autobusy přetíženy a dalším problémem je nedodržování sociálních předpisů. Potíže jsou především s mezinárodními linkami, to dřív nebylo,“ říká Pavel Nosek z Ředitelství služby dopravní policie ČR.   

Akce v takovém rozsahu se koná už podruhé. Naposledy proběhla koncem července. Kontroly tehdy prověřily 161 profesionálních řidičů, u 22 zjistily provinění. Policisté se shodují: výsledky kontrol jsou tristní, budou se proto i nadále opakovat.