Třebíčské památky jsou unikátní, chybí ale peníze

Třebíč - Obyvatelé Třebíče letos slaví 5. výročí od zapsání místních památek na seznam UNESCO. Na seznam se dostaly hned tři památky - židovská čtvrť, židovský hřbitov a bazilika svatého Prokopa. Jenže peněz na opravu památek město moc nemá a UNESCO samo o sobě bohatství nepřinese.

Nejstarší památkou v celé Třebíči je románsko-gotická bazilika sv. Prokopa. Opatský chrám byl budován jako součást benediktinského kláštera, založeného již v roce 1101, a patří ke skvostům středověkého stavitelství evropského významu. V posledních letech se našly peníze na rekonstrukci střech obou věží.

Židovský hřbitov byl založen ve druhé polovině 15. století. Mezi třemi tisíci náhrobky je nejstarší z roku 1631. Obřadní síň je pak z roku 1903. Jde o jeden z nejcennějších a nejlépe udržovaných židovských hřbitovů v zemi. „S návštěvností jsme velmi spokojeni, její navýšení je velké, takže jsme vylepšili služby. Nově poskytujeme průvodcovství v židovské čtvrti, které doposud neexistovalo,“ uvedla ředitelka Městského kulturního střediska Hana Štěpničková.

Právě židovská čtvrť se 123 domy patří mezi evropské unikáty. Chloubou města jsou i dvě synagogy. Židovská čtvrť je volně přístupná, jenže ani zdaleka nejsou opravené všechny památné domy. Při procházce židovskou čtvrtí turisté naleznou i místa, která připomínají spíše zbořeniště než světové kulturní dědictví.

„Mně především vadí, že páni radní tady tomu koutu nevěnují absolutně žádnou pozornost,“ stěžuje si obyvatelka čtvrti Marie Šmídová. Za problém považuje i auta, která mohou úzkými uličkami projíždět. Zvláště když se potkají s turisty, na které pak nezřídka troubí.

Místostarosta:

„Samotná známka UNESCO neznamená, že je to automatický příliv prostředků.“

Podle radních Třebíč žádné velké výhody díky zápisu na seznam UNESCO nemá. Například dům, který stojí vedle zadní synagogy, velkou chloubou není. Město už dva roky shání peníze na jeho opravu, ale marně. „Samotná známka UNESCO neznamená, že je to automatický příliv prostředků,“ upozorňuje místostarosta Třebíče Jan Karas. Částečně se tuto situaci snaží řešit kraj. Z jeho rozpočtu putuje na třebíčské památky už sedm let vždy milion korun.

Půlkulaté výročí mohou obyvatelé Třebíče i turisté slavit od dnešního večera až do sobotní půlnoci. Připraven je bohatý program ve stylu středověkých slavností a chybět nebudou ani prohlídky památek.

  • Židovský hřbitov v Třebíči autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/374/37386.jpg
  • Na mnohé opravy nejsou v třebíčské Židovské čtvrti peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/374/37385.jpg